skip to Main Content
Wallingatan 24 3 tr, 111 24 Stockholm
+46 (0)8-411 52 60
info@kemisamfundet.se

Göteborgskretsen

Denna hemsida tillhör Svenska Kemisamfundets Göteborgskrets och sköts lokalt av Göteborgskretsen. Här hittar du information om kommande föreläsningar, diskussionsträffar och andra evenemang, referat från genomförda evenemang, länkar, videoföreläsningar, diskussionstrådar, historik om Göteborgskretsen, presentation av styrelsen m.m.
Om du har frågor, funderingar eller förslag på föreläsare, diskussionsämnen eller studiebesök är du välkommen att kontakta någon av oss i styrelsen. Titta gärna in här regelbundet för att hålla dig uppdaterad om vad som är på gång i Göteborgskretsen!

Café om det Periodiska systemet

Tid: Måndag 21 maj, kl. 18.00
Lokal: Mölndals nya bibliotek

Anmälan snarast via epost till gorans@gorans.se.

Diskussion om det periodiska systemet
2019 har av UNESCO utsetts till Det Periodiska Systemets år. Senast kemi hedrades på detta sätt var 2011 som var Kemins år och i viss mån 2014 som var Kristallografins år. Vid båda dessa tillfällen genomfördes en mängd aktiviteter runt om i Sverige och även Svenska Kemisamfundet engagerade sig. I Göteborgsområdet genomfördes en del aktiviteter även om jag då tyckte att det hände för lite här.
Hur ska vi i Västsverige uppmärksamma att 2019 är det Det Periodiska Systemets år?
Göran Svensson kommer att inleda med en kort sammanfattning om det periodiska systemet och särskilt de många svenska kopplingarna. Han kommer även att berätta en del om det som hände 2011 och 2014 när det var Kemins respektive Kristallografins år.

Studiebesök på Rise jordbruk och livsmedel

Tid: Onsdag 30 maj, kl. 15.00
Plats: Frans Perssons väg 6, 402 29 Göteborg

Anmälan senast den 28 maj till Jonas Svensson. Samling utanför entrén till Rise kl 14.50. Om man åker med Västtrafik så är röd eller grön express bäst och hållplatsen är Delsjömotet. Därifrån är det 5 min promenad till Rise.

Rise jordbruk och livsmedel har sitt ursprung i tidigare SIK (institutet för konserveringsforskning). Vi får en redogörelse för modern livsmedelsforskning när det gäller processer och förädling. Rise utför forskning och innovation i hela livsmedelskedjan, från jordbruksproduktion och marina livsmedel över industri och handel ända till konsumentledet.

Kemi – Göteborg

19/4 Kafé kemi: Yttrandefrihet och Värdegrunder

11/4 Kafé kemi: Något om bränsleceller

26/3 Årsmöte 2018 samt föredrag ”Biokemi – Hur kan vi fotografera cellens vattenkranar?”

22/3 Kafé kemi: Vanliga Örtmediciner

15/2 Havsytans påstådda stigning är en skändlig myt – och det kan man bevisa med fakta i naturen

12/2 Kafé kemi: Alternativa Kanaler för Kunskap och Granskning

18/1 Kafé Kemi: Laktosfritt och Produkter typ Free From

Redaktör: Bengt Ohlsson. Bidrag och inlägg skickas till Bengt Ohlsson eller någon i styrelsen.