skip to Main Content

Göteborgskretsen

Denna hemsida tillhör Svenska Kemisamfundets Göteborgskrets och sköts lokalt av Göteborgskretsen. Här hittar du information om kommande föreläsningar, diskussionsträffar och andra evenemang, referat från genomförda evenemang, länkar, videoföreläsningar, diskussionstrådar, historik om Göteborgskretsen, presentation av styrelsen m.m.
Om du har frågor, funderingar eller förslag på föreläsare, diskussionsämnen eller studiebesök är du välkommen att kontakta någon av oss i styrelsen. Titta gärna in här regelbundet för att hålla dig uppdaterad om vad som är på gång i Göteborgskretsen!

Kemister granskar – Hur coronakrisen påverkar liv och samhälle.

Lokal: Teknikparken / Einstein kl 15 – ca 16:30
Datum: 5 aug 2020

Göran Petersson startar upp verksamheten för hösten med en diskussion runt covid-19. Diskussion om arbete, utbildning, vardagsliv och möten mer på distans.

Välkomna

Göteborgskretsens föredrag och årsmöte 24 mars är INSTÄLLT!

Anledningen är den ökade risken för smittspridning av viruset covid-19 och rekommendationen att undvika folksamlingar.
Årsmötet flyttas till efter sommaren och vi hoppas kunna hålla årsmötet i september. Vi återkommer med nytt datum när det närmar sig.

Göteborgskretsen kommer av samma anledning att ligga lågt med ytterligare evenemang under våren.

Titta gärna in då och då på vår hemsida kemivg.se.
Ta hand om er och varandra så återkommer vi när vi vet mer om utvecklingen i samhället.

Med vänlig hälsning
Göteborgskretsens styrelse

Årsmöte för Göteborgskretsen och föredrag om plaståtervinning

Samling: Kemihuset KB, Chalmers
Tid: Tisdag 24 mars föredrag kl 18 och årsmöte kl 19, (förmingel från kl 17.30)
Anmälan: Senast 19 mars via doodle: https://doodle.com/poll/er4r7cehakpctss7

Föredrag: Plast – Materialet för en hållbar cirkulär framtid
Föredragshållare: Professor Henrik Thunman

Hur vi kan skapa en cirkulär användning av plast, där vi gör oss fria från användningen av ny fossil råvara, kommer att beskrivas i detta föredrag. Även en process som är utvecklad på Chalmers som kan göra detta i existerande petrokemiska fabriker med en mycket hög verkningsgrad kommer att beskrivas. Målet med utvecklingen är att bidra till att ställa om hela produktionen i kemiindustrierna i Stenungsund till återvunnen respektive förnybar råvara, samtidigt som dessa industrier ger ett betydande netto negativa utsläpp av CO2.

Henrik Thunman är professor och avdelningschef vid avdelningen för energiteknik på Chalmers. Hans expertis är industriella omvandlingsprocesser vid höga temperaturer, förbränning, förgasning, ångkrackning etc. Tidigare var han vetenskaplig ledare för forskningen kopplat till GoBiGas-projektet där skogsrester omvandlades till biometan via förgasning i industriell skala. Under de senaste 3 åren har denna forskning istället riktas in på återvinning av plast, vilket är temat för föredraget.

Årsmöte:

Efter föredraget kommer årsmötet för Svenska Kemisamfundets Göteborgskrets att äga rum. De punkter som krävs enligt stadgarna kommer att tas upp. Handlingar för årsmötesförhandlingarna finns tillgängliga på Göteborgskretsen hemsida www.kemivg.se (som är en snabblänk till http://kemisamfundet.se/om-oss/kretsar/goteborgskretsen/) senast 1 vecka före mötet.

Varmt välkomna önskar Göteborgskretsens styrelse

genom Caroline Jonsson (ordförande)

Kemi – Göteborg

3/3 Kemister granskar: Globalisering, Brexit och Handelskrig

17/2 Kemister granskar: Plastpåsar och miljö

11/2 Studiebesök på PowerCell Sweden AB

29/1 Kemister granskar: Avgasfria fordon och avgasfri miljö

12/1 Kemister granskar: Bättre syn för äldre.

Redaktör: Bengt Ohlsson. Bidrag och inlägg skickas till Bengt Ohlsson eller någon i styrelsen.