skip to Main Content
Wallingatan 24 3 tr, 111 24 Stockholm
+46 (0)8-411 52 60
info@kemisamfundet.se

Prestigefylld medalj till kemiprofessor vid Umeå universitet 

Prestigefylld medalj till kemiprofessor vid Umeå universitet 

Fredrik Almqvist, professor i organisk kemi vid Kemiska institutionen vid Umeå Universitet, tilldelas den prestigfyllda Norblad‐Ekstrand‐medaljen för sin utveckling av nya organiska substanser som verktyg för bekämpning av sjukdomsframkallande bakterier och amyloidsjukdomar, till exempel Alzheimers och Parkinsons.

Fredrik Almqvist har etablerat en omfattande verksamhet som idag utgör en mycket betydande del av den biologisk‐kemiska forskningen vid den Kemiska institutionen i Umeå. Tillsammans med forskare i USA har han studerat vissa bakterier som har en förmåga att utveckla hårliknande proteinstrukturer, som kallas pili. Med hjälp av dessa strukturer kan bakterierna fästa på våra celler och ge upphov till en infektion.

– När antibiotika i form av penicillin och sulfapreparat introducerades så trodde många att vi en gång för alla hade kontroll över farliga infektionssjukdomar, men nu när bakterierna utvecklat resistens är infektionssjukdomar återigen i topp på WHO:s lista över världsproblem. För att kunna kringgå resistensproblemen och kunna utveckla helt nya antibakteriella substanser måste vi skaffa oss detaljerad kunskap om bakteriernas sjukdomsframkallande egenskaper, säger Fredrik Almqvist. 

Almqvist forskargrupp har nu identifierat nya möjligheter att utveckla substanser som specifikt slår mot bakteriernas sjukdomsframkallande mekanismer. Med hjälp av kemiskt framställda så kallade ”frisörmolekyler” som hindrar att de hårliknande strukturerna kan växa ut kan man stoppa bakteriernas förmåga att fästa. Då kan de inte längre orsaka infektionssjukdomar.

Här kommer bildtext

Här kommer bildtext