skip to Main Content
Wallingatan 24 3 tr, 111 24 Stockholm
+46 (0)8-411 52 60
info@kemisamfundet.se

Temadag i miljökemi
27 mars 2019, på Loftet, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Uppsala (Karta)

Välkommen till en heldag med föreläsningar och diskussioner.
Ladda ner som pdf

För både klimatets och miljöns skull behöver vi tänka om gällande vad det är vi äter, och hur vår matproduktion går till. Somliga tror att insekter kan vara en del av lösningen, andra satsar på alger. Odlingarna kan komma att flytta in till staden och vara vertikala, och nya sätt att arbeta med växtskydd kommer behövas. Allt detta är intressant men hur är det med kemikalier som vi redan förorenat vår miljö med? Kommer en förändrad livsmedelsproduktion introducera nya exponeringsvägar för ”gamla” problem, eller kan vi slå två flugor i en smäll genom att tänka nytt och samtidigt ta hand om våra gamla synder?

Under temadagen, som arrangeras som ett samarbete mellan Sektionen för miljökemi i Svenska Kemisamfundet och Livsmedelsverket, kommer vi att prata om existerande problem med föroreningar och deras väg genom maten till oss människor, och framtida innovationer som kan vara lösningar, men som även kanske introducerar nya utmaningar med mathanteringen.

Anmälan: Sista anmälningsdag är 21 mars. Temadagen är gratis men vi vill att du anmäler dig här»

Program
09:30–10:00Registrering och kaffe
10:00–11:30
  • ”Växtskyddsmedel i mat – en risk nu och i framtiden?”. Anneli Widenfalk, Livsmedelsverket

  • “Fly larvae treatment – How to get organic waste streams back into food production”. Evgheni Ermolaev, Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)

  • ”Möjligheter och utmaningar med insekter som ny proteinkälla” Nils Österström, Insektsföretagen
11:30–12:00Paneldiskussion med talarna
12:00–13:00Sektionen för miljökemi bjuder på lätt lunch
13:00–14:30
  • ”Kommer livsmedelsförpackningar (FCM) att vara säkra i en cirkulär ekonomi ? – nuvarande problem, utmaningar och konsekvenser diskuteras”. Kettil Svensson, Livsmedelsverket

  • ”Gamla och nya PFAS-föroreningar i framtidens mat”. Robin Vestergren, Svenska miljöinstitutet (IVL)

  • ”Kommer framtidens krav på mer vegetarisk kost öka intaget av kadmium – och relaterade hälsoeffekter?” Marie Vahter, Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet
14:30–15:00Paneldiskussion med talarna
15:00–Kaffe och avslutningsmingel
15:45–16:15Årsmöte i Sektionen för miljökemi inom Svenska Kemisamfundet Agenda