skip to Main Content

Alger, trä och antibiotika på Berzeliusdagarna 2024

Stipendiaterna kom från Sveriges alla hörn. På plats fanns även några från Norge och Finland. På bilden fr.v. Blenda Törefors och Moa Åkerlund från Gnosjö, Simon Gavelin från Stockholm samt Viola Bergkvist och Olof Kemi från Boden. Foto: Erika Lindbom Sierakowiak

Under helgen gick Berzeliusdagarna 2024 av stapeln. Berzeliusdagarna är ett årligen återkommande möte som riktar sig till gymnasieelever med ett intresse för kemi. Deras deltagande finansieras med hjälp av stipendier från stiftelser, företag och skolor.

Under mötet får gymnasieeleverna lyssna på inspirerande föreläsare som arbetar inom kemins värld, ta del av en intressant utställning och knyta kontakter med andra, likasinnade, studenter.

Inför mötet hade Sveriges tidigare vaccinsamordnare Richard Bergström spelat in en videohälsning som du kan ta del av här: Video: Tidigare Berzeliusstipendiaten Richard Bergström hälsar välkommen till Berzeliusdagarna 2024

Föredragshållare under dag ett, fredagen den 19 januari, var bland andra Ann Brink från KTH och Tullverket. Hon talade om ”Hunden som kemiskt analysinstrument inom brottsbekämpning”. På plats var även Ola Spjuth från Uppsala universitet som berättade om ”AI och automatiserade experiment inom läkemedelsutveckling” och Joakim Larsson från Göteborgs universitet som höll presentationen ”Vår antibiotika i deras vatten”.

Den första dagen avslutades med en middag för stipendiaterna på Restaurang Piperska muren. Där bjöds det, förutom på god mat, även på underhållning i form av trollkonstnären Arkadia, vilket var väldigt uppskattat.

På kvällen fredagen den 19:e januari – en kall och krispig vinterkväll – bjöds stipendiaterna på en trerättersmiddag på restaurang Piperska muren i Stockholm. Foton: Erika Lindbom Sierakowiak

För lärarna anordnades en lärarsamling med fokus på matematik och kemi. Efter det fick alla lärare gå på en fin middag på Värdshuset Stora Skuggan, där de även fick ta del av en explosiv show.

Även för talarna anordnades en fin middag på fredagskvällen.

Talare under dag två var bland andra Jean-Francois Boily från Umeå universitet med presentationen ”Rost på jorden”, Monica Ek, KTH, med ”Skogen vårt gröna guld” och Pernilla Wittung-Stafshede, Chalmers, med ”Protein folding is basis of life and death”. Den sista presentationen – Chemistry is everywhere and catalysis is the future – hölls på engelska av Nobelpristagaren sir David MacMillan från Princeton University.

Fråga till stipendiaterna: Vad tyckte du om Berzeliusdagarna?

 

Amani Saleh Saaed & Oskar Kindåker

Amani Saleh Saaed och Oskar Kindåker från Curt Nicolin gymnasiet i Finspång.
Foto: Erika Lindbom Sierakowiak.

– Det har varit väldigt intressant och presentationerna har haft en bra bredd. Jag tycker särskilt att presentationen av Joakim Larsson om antibiotikaresistens var väldigt bra. Den var mycket konkret. I framtiden skulle jag vilja studera vidare inom kemi blandat med biologi, säger Amani Saleh Saaed från Curt Nicolin gymnasiet i Finspång.

–  Jag håller med, det här mötet ökar intresset för kemi. Jag tycker att presentationen om antibiotikaresistens och den om AI i läkemedelsutveckling var väldigt bra. Det är intressant att alla talare har sagt att det är viktigt att personer med olika kompetenser jobbar tillsammans för att det ska bli riktigt bra, säger Oskar Kindåker från Curt Nicolin gymnasiet i Finspång.

 

 

Holger Lindström

Holder Lindström från Västermalms skola, Sundsvall.
Foto: Erika Lindbom Sierakowiak

–  Det har varit jätteintressant och jätteroligt – en bra upplevelse med häftiga föreläsningar som visade vad man kan göra inom kemi. Jag tyckte också om utställningen, där jag fick chansen att tala med de olika universiteten. Exempelvis var det roligt att lära sig mer om geovetenskap och att det är så tvärvetenskapligt. Jag kommer att ta med mig insikten om hur brett kemi är som ämne, säger Holger Lindström från Västermalmsskolan i Sundsvall.

– Jag tror att presentationen om antibiotikaresistens var mest intressant. Jag tyckte också om föredraget om proteinveckning. I framtiden kommer jag nog att vilja arbeta inom kemi eller biologi, tillägger han.

 

 

 

 

 

Avana Rammo & Zeina Yazji

Avana Rammo från Nyköpings gymnasium Gripen och Zeina Yazji från Brinellskolan i Fagersta.
Foto: Erika Lindbom Sierakowiak

–  Det har varit jättekul. Jag har lärt mig mycket och det har varit intressant att se på olika problem på ett större sätt. Nu förstår jag bättre vad folk är oroliga för. Jag tyckte att presentationen om att ersätta olja med alger var särskilt intressant, säger Avana Rammo från Nyköpings gymnasium Gripen.

–  I framtiden vill jag jobba inom naturvetenskap. Målet är att komma in på läkarlinjen men jag kanske också kan jobba med att tillverka mediciner, tillägger hon.

–  Det har varit jätteintressant och kul, särskilt eftersom jag var kemiintresserad från början. Jag var särskilt förtjust i föreläsningen om elektrisk syntes. Jag är nämligen väldigt intresserad av el och funderar på att läsa elektroteknik på universitetet, säger Zeina Yazji från Brinellskolan i Fagersta.

 

Andra berättar om Berzeliusdagarna 2024

På Youtube kan man i en video följa Linnéa och Shahed från Åkrahällskolan i Nybro och ta del av deras upplevelser under mötet: Linnéa och Shaheds rapport från Berzeliusdagarna (youtube.com)

Piteå kommun har lagt ut en intervju med stipendiaterna Lilly och Marina från Strömbackaskolan: Lilly och Marina representerade Strömbackaskolan i Stockholm (pitea.se)

På Facebooksidan för Kattegattgymnasiet i Halmstad kan man läsa lite om stipendiaterna Emmi Lönnesjö och Saga Widings upplevelser under Berzeliusdagarna 2024. Facebook Kattegattgymnasiet

På Uddevalla kommuns hemsida finns en blänkare från Uddevalla gymnasium: Elever och lärare från naturvetenskapsprogrammet deltog i bland annat en föreläsning av Nobelprisvinnare i kemi – Uddevalla kommun

 

Blandade foton från Berzeliusdagarna 2024

 

Cirka 320 stipendiater var anmälda till Berzeliusdagarna 2024, där de bjöds på spännande inspirationsföreläsningar.
Foto: Erika Lindbom Sierakowiak
Amanda Ekman var en av utställarna från Umeå universitet. “Det är intressant att tala med de andra universiteten och se vilka utbildningar som finns där”, sade hon.
Foto: Erika Lindbom Sierakowiak
Många universitet och organisationer samt förlaget Liber deltog i utställningen.
Foto: Erika Lindbom Sierakowiak
Flera tävlingar ägde rum i utställningen. Bland annat fick stipendiaterna gissa vilken molekyl detta är. Foto: Erika Lindbom Sierakowiak
Stockholms universitet bjöd på bubblig föreställning under utställningen. Foto: Erika Lindbom Sierakowiak
På plats fanns även stipendiater från Finland och Norge. Bilden visar de finska deltagarna.
Foto: Erika Lindbom Sierakowiak.
Nobelpristagaren David MacMillan omringad av stipendiater efter sin presentation.
Foto: Erika Lindbom Sierakowiak

 

Ulla Nyman, tidigare chef för opinionsbildning på arbetsgivarorganisationen IKEM, tog emot det pedagogiska priset Gunnar Starck-medaljen från Karolina Broman, Kemisamfundets utbildningsnämnd.
Foto: Erika Lindbom Sierakowiak
Gruppfoto Berzeliusdagarna 2024.
Foto: Erika Lindbom Sierakowiak
Vi på Kemisamfundet tackar för i år! Fr.v. Runa Matsson (resebokare), Wilma Matsson (eventspecialist, kemistuderande), Lise-Lotte Sjöberg (kontaktperson Berzeliusdagarna 2024), sir David MacMillan (professor och Nobelpristagare, ej arrangör), Erika Lindbom Sierakowiak (kommunikatör Kemisamfundet) och Agnes Rinaldo-Matthis (kanslichef Kemisamfundet).
Foto: Kemisamfundet

År 2025 anordnas Berzeliusdagarna för 70:e gången. Mer information inför detta kommer att läggas upp på berzeliusdagarna.se framöver.