skip to Main Content
Artiklar

 

AI och livets lego ─ Film om årets Nobelpris

Inför Nobelveckan visar Vetenskapens värld filmen AI och livets lego ─ Nobel 2024 om årets Nobelpris. Där får man möta de naturvetenskapliga Nobelpristagarna och höra deras berättelser om hur upptäckterna gjordes och vägen fram till priset. Det som började i att…

Läs mer

Fossil avföring ger insikt i dinosauriernas utveckling

Tillsammans med internationella samarbetspartner har forskare vid Uppsala universitet analyserat fossiliserad dinosaurieavföring, koproliter. Med hjälp av avancerad skiktröntgen har de identifierat osmälta rester från växter och bytesdjur i materialet. – Att pussla ihop vem som åt vem i det förflutna…

Läs mer

Få julkänsla med SLU:s julkalender

Vitmossa, fluffiga bröd och sillkungar ─ varje dag lyfter Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, fram "spännande forskning som gör skillnad" i sin julkalender. Den kan följas på Facebook, via denna länk: SLU Sweden Facebook

Läs mer

Chalmers: Material inger hopp mot resistenta bakterier

Forskningsresultat från Chalmers visar att resistenta bakterier kan återfå sin känslighet för antibiotika när behandlingen kombineras med ett material som utrustats med antibakteriella peptider. Studien, som är utförd i en laboratoriemiljö, visar att antibiotika kan få 64 gånger högre bakteriedödande…

Läs mer

En minnesstund för Bengt Samuelsson

Igår onsdag hölls en minneshögtid för att hedra professor Bengt Samuelsson (1934-2024), för hans vetenskapliga insatser och nydanande ledarskap vid Karolinska Institutet. 1982 tilldelades Bengt Samuelsson, tillsammans med Sune Bergström och John R. Vane, Nobelpriset i fysiologi eller medicin för…

Läs mer

Ny version av Alphafold öppen för alla

Google Deepmind har nu släppt koden för Alphafold 3 -- en ny version av verktyget Alphafold. Ena hälften av åets Nobelpris i kemi går gemensamt till Demis Hassabis och John M. Jumper, båda från Google DeepMind, för utvecklingen av maskininlärningsverktyget Alphafold som…

Läs mer

Ny nålteknik kan effektivisera hudkrämer 

Under sitt examensarbete vid Stanford har KTH-studenten William Ferreira Andrén arbetat med att vidareutveckla och verifiera användningen av avancerad mikrosfärteknik. Dessa mikrosfärer, en form av pyttesmå spikar på en superliten boll, har utvecklats av forskare vid KTH. Förhoppningen är att…

Läs mer

Lilla Polhemspriset till examensarbete från KTH

Kaiyang Zeng, som studerat vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, har tilldelats 2024 års Lilla Polhemspris för bästa examensarbete på civilingenjörsnivå. Hans arbete introducerar en ny filterbaserad metod för att snabbare separera bakterier från blod, vilket kan förbättra diagnostiken av sepsis…

Läs mer

Inför julen: presenttips från C&En

Ett DNA-pennställ, ett "crystal chemis-tree" och en snurrig version av periodiska systemet finns med i en ny lista över julklappstips för kemister. Listan har sammanställts av Chemical & Engineering News, C&EN – en tidning som ges ut av American Chemical…

Läs mer

Alger på catwalken?

Ett nordiskt forskningsprojekt undersöker hur alger kan användas för att göra modeindustrin mer hållbar. Modeindustrin står för cirka 10 procent av världens koldioxidutsläpp, och produktionen kräver stora resurser. Fredrik Gröndahl, universitetslektor och docent vid avdelningen Vatten och miljöteknik på KTH,…

Läs mer