skip to Main Content

Berzeliusdagarna 2022 ställde om

Berzeliusdagarna 2022 ägde rum på Aula Magna vid Stockholms universitet. Foto: Erika Lindbom Sierakowiak

Den 21-22 januari gick Berzeliusdagarna av stapeln för 67:e gången. Syftet med mötet är att inspirera gymnasiestudenter till att läsa vidare inom naturvetenskaperna – och då särskilt kemi – på universitetsnivå.

Tack vare diverse åtgärder för covid-19-anpassning kunde mötet genomföras i fysisk form i år och under de två dagarna samlades cirka 260 elever från olika delar av landet för att lyssna på olika spännande föreläsningar i Aula Magna på Stockholms universitet.

Föreläsarna – som kom både från universitetsvärlden och industrin – har gemensamt att de arbetar inom kemiområdet.

På fredagen den 21 januari hälsades stipendiaterna välkomna av Berzeliuskommitténs ordförande Bengt Persson som också är professor i bioinformatik på Uppsala universitet. Sedan hölls ett inledningsanförande av Helena Grennberg, professor i organisk kemi vid Uppsala universitet samt ordförande för Svenska Kemisamfundet.

Efter det fick stipendiaterna lyssna på talarna Erik Chorell från Umeå universitet, Linda Zellner från Perstorp, Maria Ahlsén och Jessica Norrby från Fortasana (som driver bloggen Frisk utan flum), Johanna Qvarnström från FOI, Thomas Norrby från Nynas och KTH samt Johan Isaksson från Södra. Dagen avrundades med en trerättersmiddag för stipendiaterna på restaurang Piperska muren.

Dagen efter fick stipendiaterna lyssna på Uppsala universitets rektor Anders Hagfeldt, Henrik Pedersen från Linköpings universitet samt doktoranderna Liselott Källsten (Stockholms universitet), Rassmus Andersson (Uppsala universitet), My Nyblom (Chalmers) och Madeleine Jönsson (Lunds universitet).

Med via Zoom var May-Britt Moser, en mottagarna av Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2014. Hon berättade om forskningen kring hjärnans positioneringssystem – hur hjärnan vet var vi befinner oss och vart vi är på väg.

Frågepanelen bestod av Thomas Norrby, My Nyblom, Bengt Persson, Kenneth Wärnmark (Lunds universitet), Madeleine Jönsson och Rassmus Andersson.
Foto: Erika Lindbom Sierakowiak

Mötet avrundades med en frågepanel där Thomas Norrby, My Nyblom, Bengt Persson, Kenneth Wärnmark (Lunds universitet), Madeleine Jönsson och Rassmus Andersson fick svara på olika frågor – från vad deras löner ligger på och vilket fält inom kemin där mest är okänt till hur kemi kan användas för att lösa klimatkrisen.

– Frågan är snarare hur vi ska kunna lösa klimatkrisen utan kemi, sade Thomas Norrby.

Under lördagen hade de som ville möjlighet att svara på tolv kemirelaterade frågor och delta i en tävling. Vinnarna blev Elisabeth Johansson Platt och Anna Smidt från Bromangymnasiet i Hudiksvall. Testa gärna att besvara frågorna här och passa på att utmana kollegorna eller vännerna: Frågesport från Berzeliusdagarna 2022 – Svenska Kemisamfundet

”Intressant att se kemins bredd”

Stipendiaterna Miriam Jonsson och Stina Andersson från Tannbergsskolan i Lycksele.
Foto: Erika Lindbom Sierakowiak

Miriam Jonsson och Stina Andersson från Tannbergsskolan i Lycksele var två av de stipendiater som deltog på Berzeliusdagarna 2022.

Vad var mest intressant med mötet?

– Det var särskilt intressant att få se kemins bredd och att få höra om allt från antibiotikaresistens till tång. Det var kul att höra både om aktuella frågor som man känner till och om andra ämnen som man inte vet så mycket om, säger Stina Andersson.

Vad tar ni med er från mötet?

– Nu förstår jag till exempel mer konkret vad en forskare gör, säger Miriam Jonsson.

Vad är ni intresserade av att jobba med i framtiden?

– Jag har alltid varit intresserad av medicin och skulle vilja läsa till läkare, säger Miriam.

– Medicin har alltid lockat för mig också men på senare tid har intresset också väckts för att bli civilingenjör. Jag skulle gärna jobba med läkemedelsutveckling, säger Stina.

Text: Erika Lindbom Sierakowiak