skip to Main Content

Berzeliusdagarna första gången i digital form

Nu har den 66:e omgången av Berzeliusdagarna gått av stapeln. Mötet vänder sig till gymnasieelever och syftet är dels att ge en inblick i hur det är att studera kemi på högskolenivå och dels att visa vad man kan göra efter sina studier genom att ge exempel på kemins stora bredd.

I år blev Berzeliusdagarna för första gången ett digitalt event, koncentrerat över fredagen den 22 januari. Mötet lockade cirka 200 deltagare, varav 178 stipendiater.

På plats fanns 16 utställare och dagen bjöd på presentationer av ett flertal forskare som är verksamma inom olika områden inom kemin. En av dem var Frances Arnold, California Institute of Technology, som tilldelades Nobelpriset i kemi år 2018.

Bengt Persson
Bengt Persson.

– Mötet blev över förväntan! En positiv effekt av att det var digitalt var att Frances Arnold, som bor i USA och är väldigt uppbokad, hade lättare att delta, berättar Bengt Persson, professor i bioinformatik vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Uppsala universitet, samt ordförande för Berzeliusdagarna.

Två av dagens deltagare var Tony Le och Louisa Eskelson, som båda går IB-programmet (international baccalaureate) vid Sven Eriksonsgymnasiet i Borås.

Louisa Eskelson tar studenten i juni. Hon berättar att Berzeliusdagarna öppnade hennes ögon för hur många olika inriktningar man kan välja inom kemi.

– Det var otroligt intressant att lyssna på så många forskare som arbetar inom helt olika områden och det var roligt att vi kunde tala med personer som studerar kemi på olika universitet, säger hon.

Vad var mest intressant under dagen?

– Frances Arnolds presentation. Den var riktigt intressant och det kändes helt otroligt att få möjligheten att lyssna på henne!

Hur var det att gå på mötet digitalt?

Louisa Eskelson
Louisa Eskelson.

– Det fungerade jättesmidigt. Många tycker att det är svårt att hålla koncentrationen en hel dag men eftersom det var så intressanta presentationer gick det bra.

Vad hade kunnat bli bättre?

– Jag saknade att vi inte fick möjligheten att träffa andra elever som också brinner för kemi på mötet, men jag förstår att det behövde vara ett digitalt event just nu.

Hur har det varit med undervisning på distans under stora delar av förra året?

– I början var det ganska problemfritt men nu börjar många tappa koncentrationen. Alla gör i alla fall sitt bästa och lärarna kämpar verkligen för att göra att det går så smidigt som möjligt

Vet du nu vad du vill göra efter gymnasiet?

– Jag har alltid siktat på att bli läkare men nu ser jag också medicinsk kemi eller kemiingenjör som spännande möjligheter. Förmodligen kommer jag att hamna i Sverige eller Tyskland.

Tony Le tar studenten nästa år. Även han tyckte att dagen var lärorik.

Vad var mest intressant under dagen?

Tony Le
Tony Le.

– Det roligaste var nog att lyssna på nobelpristagaren Frances Arnold och hennes tips. Hon nämnde bland annat att ju mer man lär sig desto roligare jobb får man. Jag vill definitivt utbilda mig vidare och få ett bra jobb!

– Alla presentationer var intressanta och sessionerna där vi fick tala med utställare via Zoom fungerade också jättebra.

Hur var det att gå på mötet digitalt?

– Det fungerade bra men hade nog varit ännu bättre i fysisk. Det är lättare att tappa fokus under digitala presentationer, så jag tyckte också om att det fanns pauser så att man kunde ta en bensträckare.

Hur har det varit med undervisning på distans under stora delar av förra året?

– Det beror mycket på läraren tycker jag, på hur mycket de aktiverar oss elever och får oss att vara med i undervisningen. Vissa har bara genomgångar och då tappar man lätt fokus.

Vet du nu vad du vill göra efter gymnasiet?

– Från början tänkte jag inrikta mig mot ekonomi men nu funderar jag snarare på att läsa datateknik på Chalmers. Jag tar studenten nästa år och mycket kan hända innan dess, så vi får se. När jag började på IB-programmet tänkte jag från början bo utomlands, kanske i USA, men under året som gått har jag lärt mig mer om välfärden i andra länder så jag är inte så säker på om jag vill flytta utomlands längre.

År 2022 är planen att Berzeliusdagarna återigen kommer att gå av stapeln som fysiskt möte, i Aula Magna vid Stockholms universitet den 21-22 januari.