skip to Main Content

De tilldelas postdokstipendier från Bengt Lundqvists Minne

Eleni Mitoudi Vagourdi och Maria Björnsdotter har tilldelats årets postdoktorsstipendier från Stiftelsen Bengt Lundqvists Minne. 

Eleni Mitoudi Vagourdi.
Foto: privat

Med fokus på människan

Eleni Mitoudi-Vagourdi disputerade inom oorganisk kemi vid Institutionen för material- och miljökemi, MMK, vid Stockholms universitet den 25 mars med avhandlingen “Design of new materials with crystal structure related properties – the role of lone pair cations“.

Just nu befinner hon sig i Cambridge på Department of Engineering, där hon ska genomföra ett postdoktorsprojekt i George Malliarass grupp – i laboratoriet för bioelektronik.

– Jag fick ett stipendium från Bengt Lundqvists Minne för ett ettårigt postdokprojekt. Min forskning kommer att fokusera på tillverkningen av flexibla elektrodmaterial som lämpar sig för monitoriering av hälsa under en längre tid, berättar hon.

När hon slutfört sin postdoktorstjänst är planen att fortsätta karriären inom akademin, med ett forskningsfokus på biomaterial och bioelektronik, och så småningom bygga upp sin egen forskargrupp.

Vad har stipendiet betytt för dig?

– Stipendiet har haft en stark inverkan på min karriär som forskare. Att arbeta i Cambridge med framtidsforskning med människan i fokus breddar mina utsikter på både ett personligt och karriärmässigt plan.

Maria Björnsdotter.
Foto: privat

Ska söka kemikalier i avloppsvatten

Maria Björnsdotter doktorerade med avhandlingen ”Ultra-short-chain perfluoroalkyl acids (PFAAs) – Environmental occurrence, sources and distribution” vid Institutionen för naturvetenskap och teknik, Örebro universitet och har nu flyttat till Barcelona för ett ettårigt postdoktorsprojekt vid Institute of Environmental Assessment and Water Research.

– Jag har redan flyttat, och börjar jobba i december. Jag bestämde mig för att ta ett litet uppehåll mellan min PhD och post-doc för att plugga spanska, berättar hon.

I Barcelona ska Maria Björnsdotter forska på så kallade ”very persistent and very mobile” (vPvM) kemikalier i avloppsvatten.

– Det är en suspect screening-studie som går ut på att bygga en databas med kemikalier vi misstänker kunna hitta i avloppsvatten, till exempel ultrakorta PFAS, läkemedelsrester med mera. Sedan kommer vi att analysera prover på avloppsvatten från olika områden i Spanien för att se vilka av dessa kemikalier vi hittar med hjälp av högupplöst masspektrometri.

Efter sitt postdoktorsprojekt tror Maria Björnsdotter att hon kommer att stanna i Spanien.

– Jag har ännu inga spikade planer. Antingen vill jag forska vidare eller jobba för något av de företag som tillverkar och säljer analytiska instrument.

Vad har stipendiet betytt för dig?

– Jättemycket! Jag är så otroligt tacksam för att ha fått detta stipendium och det betyder så mycket på många olika vis. Dels så hade jag en dröm om att flytta till Spanien och starta ett liv här, oberoende av mitt arbete, och stipendiet har gett mig precis den möjligheten. Och inte minst så får jag nu även prova på att jobba med forskning efter min tid som doktorand. Jag tror att många doktorander tvivlar på ifall de vill fortsätta med forskning eller börja jobba inom andra sektorer – vilket kanske känns som en enklare väg. Att få ett postdokstipendium ger en jättebra möjlighet att testa att arbete med forskning och det är en jättebra väg in i branschen.