Med maskininlärning utvärderar svenska Senzagen om ämnen kan ge allergi. Nu är företagets första test på väg att bli godkänt.
Företaget Senzagen, vars forskning har sitt ursprung i institutionen för immunteknologi vid universitetet i Lund, använder mänskliga celler för att identifiera hudallergier. Verksamheten drog igång 2014 efter att EU beslutat att inte längre tillåta försäljning av kosmetiska produkter som är testade på djur. Efter ett positivt myndighetsutlåtande i somras är deras första test nu på väg att bli godkänt för regulatorisk användning.
– Att det har tagit så lång tid beror på att den regulatoriska processen var mer komplicerad och tidskrävande än vi trodde. Men nu har en oberoende expertgrupp rekommenderat att OECD ska godkänna vår produkt som en testriktlinje för hudsensibilisering, säger Peter Nählstedt, vd för Senzagen.
OECD – som är den organisation som godkänner metoderna – har så kallade testriktlinjer för bedömning av kemikaliers eventuella effekter på människors hälsa och miljö. Att Senzagens test nu ingår i testriktlinjerna innebär att det kan användas av företag som ska styrka att deras slutprodukter inte innehåller allergiframkallande ämnen. Testerna används redan nu vid produktutveckling.
Företagets teknik bygger på maskininlärning i stället för på traditionell labbverksamhet.
…
Här tog det tyvärr slut… Hela den här artikeln kan läsas i Kemisk Tidskrift nr 4 2021. Kemisk Tidskrift skickas ut till medlemmar i Svenska Kemisamfundet. Kemisk Tidskrift – Svenska Kemisamfundet
Läs mer om medlemskapet här: Medlemskap – Svenska Kemisamfundet
Text: Per Westergård, frilans