skip to Main Content
Laddar Event

« Alla Event

  • Detta event har redan ägt rum.

Föreläsning – Periodiska systemet 150 år – en odyssé i grundämnenas värld

9 april, 2019, 17:30 - 18:30

Professor Lars Öhrström berättar om historiska grundämnen och utgår från sin senaste bok The Rhubarb Connection and other Revelations (RSC 2018). Det blir skära kryssare som går upp i rök i gryningen, en kejsares blåsproblem och ett guldtest för kokain – var beredd på metalljoneras kemi som den aldrig presenterats förut.
Lars kommer att prata om sarkofagmolekylen, Chen-Kao testet, och hur man fångar mördare med självlysande luminol. Men det blir också vardagliga tillämpningar som fiffiga små apparater för att mäta blodsockernivån för diabetessjuka, lädret i dina skor och det irriterande tuggummit som fastnat under deras sulor.
Vi kommer att möta hjältar och skurkar, verkliga och påhittade, kemister och vanliga människor. Till exempel en fd MI5 anställd som sköter en vårdavdelning på ett Londonssjukhus under fallande tyska V1 raketer, en notorisk tävlingscyklist, en stolt butler och den svenska grevinnan som grundade Nordeuropas en gång största kemiska industri.

Lars Öhrström är kemist och kemiingenjör och har arbetat i Frankrike, Botswana, Schweiz, och USA. Utbildad på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm är han nu professor i oorganisk kemi vid Chalmers, där han också är ansvarig för civilingenjörsutbildningen i kemiteknik. Han är även ordförande för oorganiska divisionen hos IUPAC. Divisionen ansvarar för det periodiska systemet.

Detaljer

Datum:
9 april, 2019
Tid:
17:30 - 18:30
Event Kategori:

Arrangör/Organizer

Chalmers Bibliotek

Plats/Venue

Chalmers Bibliotek
Hörsalsvägen 2
Göteborg, 412 96 Sverige
+ Google Map