skip to Main Content

Registrera eget event

Uppgifterna du fyller i kommer att granskas av en administratör och måste godkännas innan ditt event blir synligt i kalendariet.
The information you enter will be reviewed by an administrator and must be approved before your event becomes visible in the calendar.

Laddar Event

« Alla Event

  • Detta event har redan ägt rum.

Göteborgskretsen Föredrag Lisbeth Olsson,
Inst. för biologi och bioteknik, Chalmers

20 november, 2018, 18:00 - 20:00

Tid: Tisdag 20 november kl. 18.00 – 20.00
Lokal: KA, Kemihuset, Chalmers

Föreläsning och medaljöverlämning av Arrheniusplaketten. Medaljen kommer att överlämnas av Caroline Jonsson i samband med föreläsningen. Svenska Kemisamfundet delar årligen ut Arrheniusplaketten till personer som utmärkt sig genom framstående vetenskaplig forskning på kemins och dess gränsvetenskapers område och i år tilldelas Lisbeth 2018 års Arrheniusplakett för sin forskning.

Enzymer och mikroorganismer i bioekonomins tjänst

I dag står vi inför en rad stora globala utmaningar, däribland att minska vår klimatpåverkan och hejda uppvärmningen av vår planet. Sverige har satt upp ambitiösa hållbarhetsmål och styr mot ett fossilfritt samhälle 2045. Stora möjligheter att vidareutveckla skogs- och kemiindustrin öppnas då vi rör oss från en fossilberoende ekonomi mot en så kallad bioekonomi. I en bioekonomi använder man biomassa som utgångsmaterial för att tillverka de produkter vi behöver i samhället, tex drivmedel och förpackningsmaterial. I det här föredraget kommer jag att berätta om vad biomassa är och hur enzymers och mikroorganismers kemi kan utnyttjas för en miljövänlig omvandling av biomassa. Jag kommer bland annat att ge inblickar i mitt samarbete med Vietnam där vi jobbar med att hitta nya intressanta enzymer och hur man kan utveckla mikroorganismer som är robusta nog för effektiv produktion i industriella processer.

Detaljer

Datum:
20 november, 2018
Tid:
18:00 - 20:00
Event Kategori:

Arrangör/Organizer

Göteborgskretsen

Plats/Venue

Kemihuset, Chalmers
Göteborg, 412 96 Sverige + Google Map