skip to Main Content

Intervju: Hon kopplar kemin till verkligheten

Inga Blomqvist. Foto: privat

Förra veckan meddelade Kungl. Vetenskapsakademien, KVA, att fyra lärare på grundskole- och gymnasienivå har tilldelats Beijerstiftelsens Lärarpris till Ingvar Lindqvists minne.

Inga Blomqvist från grundskolan Metapontum i Älvsjö fick priset i kemi. Hon har tidigare jobbat på gymnasiet men undervisar för tillfället årskurserna 7-9. Hon nominerades av sina elever, bland annat för sin användning av interaktiva undervisningsmetoder.

– Jag genomför demonstrationer under varje lektion och vi har många labbinslag. Innan pandemin gjorde vi också många utflykter till muséer, som Naturhistoriska riksmuséet, Bergianska trädgården och Tekniska muséet. Undervisningen ska vara intressant och utvecklande och det är viktigt att man inte fastnar i monotona faktauppgifter. Det är också bra om man kan koppla undervisningen till verkligheten, så att man inte svävar runt i teorin, kommenterar Inga Blomqvist.

Hon berättar att det också är viktigt att eleverna förstår att de måste prestera under de interaktiva momenten.

– Det vi gör är nästan alltid betygsgrundande. Det ökar moralen och gör att alla kämpar mer för att få bättre resultat.

Någonting som Inga Blomqvist jobbar hårt för är att åstadkomma rätt klimat i klassen, så att det blir god stämning, med både skratt och allvar.

– Det är ett hårt jobb men jag brukar lyckas till 90 procent. I början när jag träffar en ny klass identifierar jag vilka som vill sticka ut och börjar då att arbeta på att få dem till min sida. Jag har individuella samtal med eleverna och ser till att berömma dem när det går bra. Jag ringer dessutom hem till föräldrarna både när det inte går bra för en elev och när det gör det. Föräldrarna blir jätteglada när man ringer bara för att meddela att något är bra.

Vad är dina elever mest intresserade av inom kemin?

– Det är väldigt olika och beror på individen. De som har föräldrar som är intresserade av naturvetenskap har också ofta det intresset medan det inte alls är på topp hos andra. Därför är det viktigt att undervisningen väcker deras intresse. Bland annat försöker jag att koppla undervisningen till aktuella nyheter.

Något som Inga Blomqvist talar om varje år med eleverna är respektive års nobelpristagare.

– Det är inte så viktigt vad de heter utan vi talar om vad de har gjort och varför de tilldelas Nobelpriset. Jag tycker att de är värda mycket uppmärksamhet – mycket mer än många kändisar. Dessutom hoppas jag att det kan öka elevernas respekt för vetenskap.

Inga Blomqvist har tagit fram en idé till en bok som hon hoppas ska kunna öka intresset och förståelsen för kemi. I den presenteras det periodiska systemet som ett hus där de olika grupperna utgörs av familjer med specifika egenskaper.

– Grupp 1 är väldigt snälla medan halogenerna framställs som rovdjur. Varje grundämne bor i en egen lägenhet och jag förklarar deras egenskaper och varför de inte kan flytta in hos varandra. Det blir nästan som en saga men förhoppningen är att öka intresset för kemi hos dem som går i årskurs 6 och 7.

– Jag har funderat på den här boken länge men jag ska höra med mina elever vad de tycker.

Inga Blomqvist kommer ursprungligen från Kazakstan utbildade sig till gymnasielärare samt ingenjör i kemi vid Kharkiv-universitetet i Ukraina. Hon flyttade till Sverige vid 35 års ålder och gick då en ettårig kompletteringsutbildning på lärarhögskolan för att bli en behörig lärare här.

Text: Erika Lindbom Sierakowiak