Intresset för kandidatprogrammet i kemi fortsätter att öka. Men totalt är antalet sökande till landets kemiutbildningar i år något färre än i fjol.
Sophie Manner, som är studierektor för grundutbildningarna vid Kemiska institutionen i Lund, är mer än glad.
– När vi tittar på hur många som har sökt och kommit in på våra olika kemiutbildningar kan jag inte vara annat än nöjd. Supernöjd, faktiskt!
Efter sex år som studierektor vid kemiinstitutionen säger hon sig dessutom se en ihållande positiv trend. Även om hon är noga med att påpeka att antalet antagna och hur många som verkligen kommer till utbildningen inte alltid är detsamma. Bryter man ner siffrorna mer i detalj ser man att bioteknik är det mest populära civilingenjörsprogrammet med kemiinslag – och så har det varit länge.
– Även för kemiteknik ser det riktigt bra ut i år, och ofta är många av dem som antas väldigt motiverade.
Intresset för de rena kemiutbildningarna har sakta men säkert ökat.
– När jag började på det här uppdraget tog vi in nästan alla som hade sökt våra naturvetenskapliga kemiprogram. I dag är läget ett helt annat och med ett stigande intresse har även de meritpoäng som krävs för att bli antagen blivit allt högre. Och antalet antagna till mastersprogrammet i syntetisk och analytisk kemi har aldrig varit fler än i år. Därför känner jag mig både nöjd och lugn inför framtiden, säger Sophie Manner.
Ett problem är dock att studenter från länder utanför EU har svårt att få tillstånd att komma in i landet.
– Problemet är så stort att Lunds universitet har en dedikerad person som konstant för en dialog med Migrationsverket gällande regelverk och visumprocessen. För de som har antagits men som inte har fått uppehållstillstånd än innebär osäkerheten en väldig stress, och stora kostnader.
Även i Umeå är humöret gott. Om än med ett något mer försiktigt uttryck.
…
Här tog det tyvärr slut… Hela den här artikeln kan läsas i Kemisk Tidskrift nr 3 2023. Kemisk Tidskrift skickas ut till medlemmar i Svenska Kemisamfundet.
Läs mer om medlemskapet här: Medlemskap – Svenska Kemisamfundet
Text: Per Westergård, frilansjournalist.
‘