Idag hämtas vårt dricksvatten från grundvatten, sjöar och vattendrag. Vid torka är dessa källor inte helt tillförlitliga. I sin avhandling visar Maria Takman, som nyligen disputerat i vattenförsörjnings- och avloppsteknik vid LTH, Lunds universitet, att ett relativt billigt sätt att rena avloppsvatten ger lovande resultat.
– Jag blev förvånad över att vi nådde så hög vattenkvalitet med en relativt enkel och kort reningsprocess, säger Maria Takman som nyligen försvarade sin avhandling, i ett pressmeddelande.
Avloppsvatten renas i dagsläget för att inte skada den miljö som det släpps ut i – som hav, sjöar och floder – men inte tillräckligt för att räknas som dricksvatten.
– Det är faktiskt ett mycket dyrare alternativ att avsalta havsvatten, eftersom saltjonerna är så små och svåra att filtrera bort. Molekylerna i avloppsvatten är större. Därför är det relevant att börja se avloppsvatten som en resurs, säger Maria Takman.
Tillsammans med Österlen VA utvärderade hon en ny teknik för rening av avloppsvatten på ett mindre reningsverk utanför Kivik. Metoden går ut på att vatttnet först renas med en membranbioreaktor (MBR) följt av granulerat aktivt kol (GAK), för att slutligen desinficeras med ultraviolett ljus på ett labb vid Lunds universitet. Resultaten var över förväntan, säger Maria Takman i ett rpessemddelande.
Ta del av hela nyheten på hemsidan för Lunds tekniska högskola.