Ny teknik renar sediment från gamla utsläpp
Umeåforskare undersöker om metoden fungerar i kallt klimat
MÅNGA HAVSOMRÅDEN, sjöar och älvar i Sverige har bottnar med sediment som innehåller föroreningar från historiska utsläpp från bland annat massa och pappersindustri, träindustri och sågverk. Men det är svårt att få bort föroreningarna som ofta är hårt bundna i sedimenten.
Nu testar forskare från Umeåuniversitet en helt ny metod för att rena bottnarna från ett antallånglivade organiska föroreningar. Tekniken – som kallas Spears– har utvecklats av Nasa vid Kennedy space center i Florida, för att rena jord och sediment som har förorenats av verksamheten där. Den har aldrig tidigare testas i Europa.– Tekniken har visat väldigt bra effektivitet framför allt för att få bort PCB och PAH i sandiga sediment. Vi vill se hur den fungerar i kallt klimat, med vår typ av fiberrika sediment och de föroreningar som finns här, säger Stina Jansson, som är projektledare och universitetslektor på Kemiska institutionen vid Umeå universitet. UMEÅFORSKARNA gör nu i ett brett samarbete en fältstudie utanför Bureå i Västerbotten. I närheten har tidigare funnits ett träsliperi. Man har under åren gjort många analyser av sedimenten och det är väl känt vad som finns i dem.– Vi placerade ut utrustningen i slutet av september 2021 och tar in den i augusti i år.
Här tog det tyvärr slut… Hela den här artikeln kan läsas i Kemisk Tidskrift nr 4 2021. Kemisk Tidskrift skickas ut till medlemmar i Svenska Kemisamfundet. Kemisk Tidskrift – Svenska Kemisamfundet
Läs mer om medlemskapet här: Medlemskap – Svenska Kemisamfundet
Text: Siv Engelmark