skip to Main Content

Västsvenska kretsen

Denna hemsida tillhör Svenska Kemisamfundets Västsvenska krets och sköts lokalt av Västsvenska kretsen. Här hittar du information om kommande föreläsningar, diskussionsträffar och andra evenemang, referat från genomförda evenemang, länkar, videoföreläsningar, diskussionstrådar, historik om Västsvenska kretsen, fd Göteborgskretsen, presentation av styrelsen m.m.
Om du har frågor, funderingar eller förslag på föreläsare, diskussionsämnen eller studiebesök är du välkommen att kontakta någon av oss i styrelsen. Titta gärna in här regelbundet för att hålla dig uppdaterad om vad som är på gång i Västsvenska kretsen!

Pizzamöte om bränsleceller

Tid: Tisdagen 20 februari, kl 18.00
Plats: Göteborgs Geologiska förening, i lokal i Mölndal som ligger på Prytzgatan 29, ca 5 minuters promenad från Mölndals centrum. Ingång vi källaringången på östra gaveln.
Anmälan till Göran, gorans@gorans.se. Max 12 deltagare (först till kvarn…).

Vi bjuder på pizzor (minst en vegetarisk) och dricka.

Mariestads kommun har valt att leasa ett antal av Toyotas bränslecellsbil som heter Mira. De har även en tankstation där vätet framställs genom elektrolys och lagras i gastuber. Elektriciteten till elektrolysen kommer från solcellsanläggningen bredvid. Se bilderna nedan.

Då och då hör man från våra politiker att detta eller detta år ska biltrafiken i Sverige vara klimatneutral. Chansen fanns i bilens historia när eldrift var ett konkurrenskraftigt alternativ, sedan tog diesel och bensin över helt. Nästa allvarlig försök att minska trafikens klimatpåverkan var när E85 introducerades och alla bensinmackar tvingades installera en pump för detta. Pumparna finns kvar men används de??

Nu satsas/hoppas det på el igen. Det är inte heller problemfritt. Det tar tid att tanka, el är svårt att lagra och kapaciteten sjunker när det blir kall. Dessutom är bilarna dyra.

Själv hoppas jag att min nästa bil är en som drivs av en bränslecell. Idag är det inte ett alternativ eftersom det närmaste tankstället ligger i Mariestad. I framtiden hoppas jag på många tankställen runt om i Sverige i anslutning till solcellsparker och vindkraftverk.

Vad tror vi om teknikens framtid, problem/möjligheter?
Välkommen till Mölndal den 20 februari och diskutera med andra intresserade/nyfikna.

Göran Svensson (styrelsen genom ordföranden)

         

Årsmöte västsvenska kretsen

Tid: 19 mars kl 18.00

Verksamhetsberättelse 2023

Här kommer mer information framöver och handlingar inför mötet kommer att publiceras.

Välkomna

Redaktör: Bengt Ohlsson. Bidrag och inlägg skickas till Bengt Ohlsson eller någon i styrelsen.