skip to Main Content

Pressmeddelande: Hon tar plats på Kemisamfundet

PRESSMEDDELANDE 2022-03-03

Agnes Rinaldo-Matthis
Foto: Erik Roos

Den 1 mars tillträdde Agnes Rinaldo-Matthis som ställföreträdande kanslichef för Svenska Kemisamfundet.

I grunden har hon en utbildning i molekylärbiologi från Stockholms universitet, SU. Examensarbetet genomförde hon vid Göteborgs universitet inom ämnet immunologi, men hon längtade till något annat.

– Immunologi var intressant men när jag doktorerade valde jag att göra det inom röntgenkristallografi i stället. Det är en jättebra metod om man konkret vill se hur olika molekyler ser ut. Jag själv använde röntgenkristallografi för att kartlägga proteinstrukturer, berättar Agnes.

Intresset för medicin fanns dock kvar och efter sin PhD vid SU valde hon att göra en postdoc inom läkemedelskemi med inriktning enzymkatalys vid Albert Einstein College of Medicine i New York. Sedan flyttade hon tillbaka till Sverige för en roll som forskarassistent vid Karolinska Institutet, KI. Där ledde hon under åtta års tid en forskargrupp som jobbade med att utveckla en metod för att ta fram nya läkemedel.

Tjänsten på KI innebar bland annat en hel del undervisning.

– Redan under tiden som PhD och postdoc kände jag att jag tyckte mycket om undervisning och att inspirera ungdomar till att läsa kemi. År 2015 blev jag docent vid KI och sedan halkade jag helt in på undervisningsspåret. Parallellt med arbetet på KI tog jag en tvåårig påbyggnadskurs i pedagogik vid SU och när jag var färdig med den blev jag kemilärare vid en gymnasieskola.

– Intresset för undervisning har  varit genomgående under min karriär, så klivet till gymnasiet från akademin var inte särskilt svårt.

Agnes kommer närmast från en tjänst som kemilärare på Spånga gymnasium.

Hennes eget kemiintresse väcktes i högstadiet.

– Det växte fram ur viljan att förstå hur saker och ting hänger ihop. Jag minns också att jag besökte en utställning om HUGO-projektet (Human Genome Organisation) på Kulturhuset under högstadiet och att den var väldigt inspirerande för mig.

Det som lockade med tjänsten på Kemisamfundet var bland annat arbetet med att främja kemiintresset i samhället, berättar hon.

– Vi ska också jobba för att ta samfundet in i framtiden och utvecklingsarbete är något som jag tycker är väldigt roligt. Det är inte bestämt exakt hur vi ska göra än men kanske kan vi till exempel samarbeta mer med våra systerorganisationer i andra länder och med industrin. Kanske kan vi nå unga med hjälp av litteratur och konst?  Självklart vill jag också hålla kvar kontakten med gymnasieskolan, för att inspirera unga.

– Jag ser också fram emot att utveckla kontakten med forskare. Att få vara med i samfundet under en period då det sker så mycket inom kemin – som utvecklingen av nya tekniker för fossilfri energi och den ökade datakraften som används allt mer – kommer att vara jättespännande.

Agneta Sjögren, som varit kanslichef för Svenska Kemisamfundet sedan år 1990, kommer att finnas kvar för överlämning under en period, dock längst fram till 1 juli.

För mer information, kontakta:
info@kemisamfundet.se

Pressmeddelandet i PDF-form.