Det började i liten skala med en kartläggning av den minsta kromosomen, nummer 21. Sedan dess har Human Protein Atlas vuxit till ett av Sveriges största forskningsprojekt genom tiderna. Målet är att kartlägga människans alla proteiner.
– Drömmen är att definiera alla proteiner i alla celltyper i kroppen och vi är på god väg. Det är otroligt kul, säger bioteknikprofessor Mathias Uhlén som tog initiativ till projektet som i dag har sin bas på Scilifelab i Solna och involverar forskare på flera svenska universitet.
Den första kompletta atlasen lanserades år 2015 och visar vilka proteiner som bygger upp vävnader och organ hos en frisk människa. I den finns över tio miljoner mikroskopbilder från människans inre, som denna bild av en mänsklig njure där proteiner är färgade med antikroppar. I bilden syns celler som filtrerar blodet (rött) och olika celler som bygger upp rörsystem som reglerar vätskebalansen och urinen (gult, grönt och rosa).
År 2017 kom en atlas för de 17 vanligaste cancertyperna samt en som visar var proteiner finns inne i själva cellen. Två år senare kom en atlas av immuncellerna i blodet och i fjol kartläggningar av hjärnan och proteinerna som är ansvariga för människans ämnesomsättning. Alla data är fritt tillgängliga att använda för alla. I snitt publiceras 15–20 artiklar varje dag baserade på data från atlasen.
Projektet firade 20-årsjubileet med att ge ut en rad filmer om människans inre och – tillsammans med tidskriften Science – en bok.
Text: Siv Engelmark