skip to Main Content

Snabbtester kan vara vapen mot framtida pandemier

Björn Högberg
Björn Högberg.
Foto: Ulf Sirborn/Karolinska Institutet

Med enkla hemtester där man själv tar ett prov från näsan eller svalget kan man inom några minuter få svar på huruvida man utsöndrar sars-cov-2-viruset eller inte. Kanske kan sådana tester hjälpa till i framtida pandemier – om en person med symptom svart på vitt får veta om hon eller han är infekterad kanske de i större utsträckning faktiskt skulle fatta beslutet att stanna hemma istället för att chansa.

Snabbtesterna i fråga är antigentester och kan liknas vid graviditetstester, förutom det att provet ska tas från näsan eller svalget. De är inte lika känsliga som PCR-tester men kan tas enkelt och snabbt. När en ny pandemi kommer kan de dessutom anpassas till den nya vektorn relativt snabbt.

I samband med den pågående pandemin rekommenderar Folkhälsomyndigheten att snabbtester endast används som komplement till PCR-tester för covid-19.

En som tror på att snabbtester som man kan ta själv hemma kan vara ett viktigt vapen i kampen mot framtida pandemier är Björn Högberg, professor i biofysik på Karolinska Institutet. I en intervju med Vetenskapsradion P1 berättar han om detta. Lyssna mer här: Så ska nästa virusangrepp bekämpas

Björn Högberg är den senaste mottagaren av Theorellpriset, som delades ut år 2018.

Theorellpriset delas ut av Svenska Föreningen för Biokemi, Biofysik och Molekylärbiologi – en sektion i Svenska Kemisamfundet. Priset delas ut till en framgångsrik forskare inom biofysik, som är mindre än 45 år gammal.

Priset har fått sitt namn efter Hugo Theorell, som själv var verksam inom biofysik. Han tilldelades Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 1955 för sin forskning kring oxiderande enzymer.