skip to Main Content

Ställer om för känslig vaccinproduktion

Foto: iStock photo

Svenska Recipharm tillverkar två mRNA-vacciner mot covid-19.

Det handlar om Modernas redan godkända covid-19- vaccin som tillverkas i Recipharms fabrik i Frankrike. Företaget producerar dessutom det amerikanska bioteknikbolagets Arcturus Therapeutics vaccinkandidat som nu testas i kliniska fas II-prövningar. Den tillverkningen sker i en fabrik i Tyskland.

– Vi är ödmjuka inför detta. Det är fantastiskt att få vara med om att tillverka de produkter som är de mesta angelägna i hela världen, säger Thomas Eldered, som är vd i Recipharm.

Båda vaccinerna är så kallade m-RNA-vacciner. De vacciner som redan godkänts som bygger på tekniken har visat sig ge ett över 90-procentigt skydd mot sjukdomen. Problemet är att RNA är en extremt instabil molekyl. Det gör också tillverkningsprocessen utmanande. Recipharm gör inte den aktiva substansen men ska formulera, fylla och packa vaccinerna.

– Arcturus Therapeutics vaccin är frystorkat, vilket kommer att underlätta distributionen, medan Modernas behöver förvaras och distribueras i minus 20 grader. I båda fallen måste den aktiva substansen förvaras i minus 80 grader, eftersom den är väldigt instabil. När man väl har den aktiva substansen betyder det att man har väldigt kort tid på sig att göra det som behövs, tina, göra vissa blandningar, tillsatser i olika tankar, fylla på glasbehållare, syna, förpacka och, i Modernas fall, frysas igen. Det handlar om timmar.

De aktuella fabrikerna har tidigare huvudsakligen använts för tillverkning av små molekyler och biologiska läkemedel. Omställningen till vacciner har krävt en del anpassningar.

– Vi har ju fått väldigt bra stöd av myndigheterna i både Tyskland och Frankrike – hjälp med rekrytering, med att kapa leveranstider, med mera. Det är lite tråkigt att vi i Sverige inte hänger med. Vi skulle behöva vara mer aktiva. Vi har lite svårt att komma loss, säger han.

Recipharm har tillverkning i tio länder – i Sverige i bland annat Solna, Strängnäs, Karlskoga och Uppsala. I de svenska fabrikerna sker framför allt tillverkning av tabletter, antibiotika, salvor och krämer. De tillverkar även injektionsläkemedel i mindre skala.

Skulle ni kunna tillverka vacciner där?

– Absolut. Det skulle vara fullt möjligt, säger Thomas Eldered.

Text: Siv Engelmark