skip to Main Content

Stora planer på bränslen med cyanobakterier

Cyanobakterier orsakar algblomning men kan också vara effektiva fabriker och producera butanol. Foto: iStockphoto

Desert Ocean vill odla bakterierna i stora flytande växthus på havet.

Butanol – som kan användas som fordonsbränsle i vanliga förbränningsmotorer – kan framställas med hjälp av cyanobakterier. Bakterierna genmodifieras så att de producerar alkoholen av koldioxid och vatten med energi från solen. Det nybildade bolaget Desert Ocean vill göra detta i stor skala. Planen är att odla bakterierna i jättelika, flytande växthus på havet.

– Vi vill sätta ut stora bioreaktorer som flyter, där cyanobakterierna pumpas runt och matas med vatten och infångad koldioxid. Den butanol som bildas ska sedan separeras ut och samlas upp för att därefter hämtas av en tankbåt, berättar Urban Carlson, som är en av bolagets grundare.

Bioreaktorerna ska placeras ut i haven nära ekvatorn, där det finns stora områden med lite liv, men gott om solenergi.

– De instrålade energimängderna i vattenöknarna är gigantiska, säger han.

Att cyanobakterier kan producera butanol är känt sedan tidigare. Forskare i Uppsala kunde dock för ett par år sedan i en artikel i Energy & Environmental Science visa att de hade fått bakterierna att producera långt större volymer än som tidigare rapporterats.

En av forskarna bakom den rapporten, Peter Lindblad, är med också bakom Desert Ocean.

Här tog det tyvärr slut… Hela den här artikeln kan läsas i Kemisk Tidskrift nr 4 2021. Kemisk Tidskrift skickas ut till medlemmar i Svenska Kemisamfundet. Kemisk Tidskrift – Svenska Kemisamfundet

Läs mer om medlemskapet här: Medlemskap – Svenska Kemisamfundet

Text: Siv Engelmark