skip to Main Content

Träningsläger vid Chalmers inför Kemiolympiaden

Från vänster till höger: Yangyi Qi, Markus Farnebäck, Barabás Tahin, Love Sundin

Inför Kemiolympiaden 2022 är Sveriges lag, som består av Yangyi, Markus, Barabas och Love, på träningsläger vid Chalmers i Göteborg denna vecka.

Vad har ni för strategi inför kemiolympiaden?

“Min strategi är att först plugga allmän kemi och sen organiska, preparatory problems och gamla prov” säger Love. “Ja, jag planerar att jobba vidare med övningsuppgifterna och öva på teorin som jag lärde under Kemilägret.” menar Barabas och Yangyi säger att det är bra att göra ” ett par gamla IChO-prov” och Markus säger att “strategin är att jobba igenom preppen och se till att förstå det som står ordentligt. Även om man inte hinner med alla är det viktigt att förstå de man hinner med. Utöver det tänker jag läsa på om allmän kemi.

Vad  tror ni blir den stora utmaningen på tävlingen? 

Att hinna med uppgifterna brukar vara det svåra menar alla eleverna.

Vad tror ni kommer vara lätt alt. Svårt på själva tävlingen?

“Pericykliska organiska reaktioner och många oorganiska reaktioner kan vara svåra. Uppgifterna inom termodynamik är ofta lättare”, säger Love. “Tävlingen, och att hinna med förberedelserna, blir svårt men det är bra att det finns olika program inplanerade efter tävlingarna säger Barabas. Yangyi menar att det lätta är den organiska kemin. Det svåra är, att det i år förväntas bli en mycket större mängd utantillkunskaper angående oorganisk kemi, än tidigare. Markus menar att det svåra lär bli tävlingsmomenten, men att ha det trevligt på Island lär bli lätt!

Nu får eleverna vila lite och ha sommarlov i några veckor så de är redo inför den Nordiska kemiolympiaden samt den Internationella som kommer vara på Island i juli.

Text: Agnes Rinaldo-Matthis