Igår onsdagen den 7 april ägde Svenska Kemisamfundets årsmöte rum.
Mötet inleddes med en presentation av Adolf Gogoll, professor i organisk kemi vid Institutionen för Kemi-BMC vid Uppsala universitet, tillsammans med Sara Norrehed, kemist på Riksantikvarieämbetet. De berättade om ett projekt där syftet var att analysera innehållet i 43 kemikalieflaskor som ursprungligen samlats in från Alfred Nobels laboratorier i Paris, San Remo och svenska Björkborn. Sedan 80-talet har de stått framme i ett rekonstruerat laboratorium på Nobelmuséet i Karlskoga, men ingen var säker på innehållet.
Adolf Gogoll påpekade att de var förvånade över hur bra skick de olika kemikalierna befann sig i, trots att det var så länge sedan flaskorna stängdes.
– I många fall var de renare än kemikalier som man kan hitta på labb idag. Vi vet faktiskt inte varför proverna var i så bra skick, men för de organiska substanserna hjälpte det kanske att flaskornas korkar var förseglade med paraffin, sade han.
Sara Norrehed lyfte fram två observationer som hon tyckte var extra intressanta. En av dem var att innehållet i en av flaskorna, som var märkt ”chromium oxidate”, innehöll bomullsfibrer.
– Man undrar ju varför. Kanske hade de använt bomull för filtrering. Det är roligt att försöka tänka sig in i hur de arbetade på Alfred Nobels labb, sade hon.
Hon berättade också att även om de flesta flaskorna var rättmärkta så hittade de en flaska innehållande kopparoxid som var märkt som ”rent kalium”.
– Varför blandade de ihop just de här kemikalierna? De är ju inte särskilt lika.
För den som vill veta mer om projektet med att analysera Alfred Nobels flaskor så kan mer information hittas här: Nytt projekt visar vad Alfred Nobels flaskor innehåller – Svenska Kemisamfundet
Presentationen följdes av Svenska Kemisamfundets årsmöte, där antalet deltagare var rekordhögt.
Under mötet valdes dessutom Kristina Neimert Carne, sakkunnig inom kemikaliefrågor och transport av farligt gods på IKEM, in i Kemisamfundets styrelse.