skip to Main Content

VR-mötet SWEPROT är slut – ”Bra med personliga möten”

Under mötet hölls vissa presentationer i VR-världen medan andra hölls i form av livestreamade videopresentationer. Bild: Fredrik Löfgren, AroundTheCorner.

Nu har mötet SWEPROT – som i år anordnades för 24:e gången – avslutats efter fyra dagar med intressanta seminarier, posterpresentationer och gott om tillfällen att mingla.

Årets värduniversitet var Linköpings universitet och för att minimera risken för smittspridning valde man att hålla mötet i virtual reality, VR. Inför mötet fick deltagarna låna varsitt VR-headset för att kunna få ut maximalt av mötet. Alla fick dessutom skapa varsin avatar med vilken man kunde förflytta sig och tala med andra i den virtuella världen. Plattformens design var inspirerad av Åkerblads Hotell i Tällberg i Dalarna, där mötet egentligen skulle ha ägt rum.

Under dagarna bjöds deltagarna in till ett flertal seminarier, varav vissa ägde rum i VR-miljö och andra sändes som klassiska livestreamade videopresentationer.

Årets tema var proteiner där rörelsen är den främsta funktionen och presentationerna handlade bland annat om hiv-virusets kapsid, antikroppar och om sjukdomar som beror på felveckade proteiner, som systemisk amyloidos.

På plats för att hålla kortare presentationer fanns också en rad representanter från olika forskningsinfrastrukturer som är relevanta för forskning på proteiner, som ESS, MAX IV, PResTO och SciLifeLabs nationella infrastruktur för cryoelektronmikroskopi.

Totalt lockade mötet 122 deltagare och 54 postrar ställdes ut i virtuella rum, med schemalagda posterpresentationer.

– Det blev makalöst bra – bättre än vi kunde drömma om! Vi har fått kommentarer som “oförglömligt möte”, “fantastisk upplevelse”, “totalbetyget blir absolut i topp!” berättar Maria Sunnerhagen, ordförande i Svenska föreningen för biokemi, biofysik och molekylärbiologi, SFBBM, som är en av organisatörerna bakom SWEPROT.

Mötet bjöd på flera tillfällen att mingla och spela spel i VR-världen.
Bild: Fredrik Löfgren

Vad tyckte du var extra bra och vad kunde ha blivit bättre?

– Extra bra har de personliga mötena varit som den virtuella miljön möjliggjort. Fantastiskt bra var posterutställningen i en virtuellt återskapad “Blå Hallen” som blev en suverän miljö för personliga möten mellan unga och mer erfarna forskare. Den mysiga “Sollerön” med spel och lekar blev ett mysigt kvällstillhåll som också skapade nya kontakter.

– Nästa gång blir vi bättre på att verkligen poängtera att alla deltagare (även professorerna) behöver förbereda sig tekniskt inför mötet, genom att lära sig var på- och avknappen finns på VR-headset-utrustningen, hur man navigerar i den virtuella 3D-världen, och genom att installera rätt app på datorn i förväg. Vi hade en bra nivå här, där cirka 80 procent av deltagarna varit med på de “training sessions” som vi erbjöd, men det var ändå några som råkade ut för lite problem. Tack vare underbara AroundTheCorner, som hjälpte oss att ordna mötet, så löstes det mesta snabbt!

I slutet av mötet hölls en prisutdelningsceremoni:

Bästa poster:

Första pris gick till postern Identification of non-ubiquitin-binding USP14 mutants av Linda Sjöstrand, Linköpings universitet.

Delat andrapris:

Structural basis for Mycrobacterium tuberculosis phosphatidylinositol phosphate synthesis av Kristine Grāve, Stockholms universitet.

High resolution single particle cryoEM studies of NrdA-NrdB complex of RNR from L. blandensis av Ipsita Banerjee, Lunds Universitet

Bästa presentation:

Vinnare: Daniel Larsson, Uppsala universitet: Cryo-EM Reconstructions of LiCl Core Particles Mimic Early Assembly Intermediates.

Delat andrapris:

Marie Lycksell, Stockholms universitet: Solution Structure of the Pentameric Ligand-Gated Ion Channel GLIC Probed by Small-Angle Neutron Scattering.

Ashish Kawale, Göteborgs universitet: Structural and Functional Characterization of UvrD Mediated Transcription-Coupled DNA Repair.

Text: Erika Lindbom Sierakowiak

Läs mer: SWEPROT blir VR-möte – Svenska Kemisamfundet