Linalool är årets sommarmolekyl. Det är en väldoftande molekyl från växtriket, som bland annat används i parfymer och deodoranter.
Kemisamfundets medlemmar deltog i tävlingen Årets sommarmolekyl genom att mejla in vilken molekyl man förknippar med sommaren och varför. Vinnaren lottades fram bland de inskickade svaren.
Stort grattis till vinnaren, Finn Englund, som kommer att få en present från Kemisamfundet hem i brevlådan!
Finn Englunds motivering lyder:
Jag röstar på linalool (3,7-dimetylocta-1,6-dien-3-ol). I fri eller förestrad form är den en viktig beståndsdel i en lång rad blommors doft, nästan bedövande mycket i en del tropiska blommor, men i måttligare mängder i bergamott, lavendel, timjan och många andra kryddväxter. Jag tror också att den är en väsentlig del av den spröda, men ack så underbara doften av gullviva.
Totalt skickades 20 bidrag in till tävlingen. Ett återkommande tema hos flera sommarfavoriter var doftmolekyler – hos allt från blommor och bär till blöt asfalt. Här nedan kan ni ta del av de ofta lärorika och intressanta motiveringarna:
4 röstade på doften av nyklippt gräs
Totalt handlade fyra av motiveringar om molekyler som bidrar till doften av nyklippt gräs.
”Min sommarmolekyl i år är doften av nyklippt gräs. När vi ”attackerar” gräset så frisätts green leaf volatiles (GLV), ett samlingsnamn för en grupp organiska molekyler, som fungerar som signalföreningar mellan antingen växter av samma art, av andra arter eller till och med olika livsformer som insekter. GLV är involverade i angreppsmönster och skydd mellan arter (enligt wikipedia) men jag tror de flesta människor förknippar dem med sommar, kubbspel och grillkvällar.”
”En molekyl som ofta förknippas mest med sommaren är 2-isobutyl-3-methoxypyrazine. Detta är en kemisk förening som är ansvarig för den karakteristiska doften av nyslaget gräs, vilket många associerar med sommarens friluftsaktiviteter och trädgårdsarbete. Doften av nyklippt gräs är starkt kopplad till minnen och upplevelser från sommarmånaderna, vilket gör denna molekyl till en symbol för sommarens tid.”
”Doft av soligt hö eller nyklippt gräsmatta– dvs GLV’s (Green Leaf Volatiles) – ger kanske mest association av sommar. Komponenter i GLV är aceton, acetaldehyd, etanol och (mycket lite) fosgen, men också mycket små mängder av akrolein (propenal) vars doft vi är mycket känsliga för – frän och obehaglig i hög koncentration. Lukten känns särskilt stark då man just tänt (eller släckt) ett stearinljus – eller då man nås av oset från grannens grill där en fet T-bonestek upphettas över 300 grader. Medan den giftiga stridsgasen fosgen förefaller olämplig som sommarmolekyl – och etanol är alltför vulgär – är det den pregnanta doftmolekylen propenal (slaget hö, stearinljus och grillat kött) som jag föreslår bli årets sommarmolekyl.”
”Finns det något mer sommardoftande än nyslaget hö? Därför föreslår jag kumarin som sommarmolekyl.”
Dofter var ett återkommande tema
”Sommarmolekylen bland alla andra är geosmin. Det är lukten av regn på sommarvarm asfalt.”
” Att dricka kall fläderblomsdryck en varm sommardag är gott och svalkande, och flädersnaps passar bra till kräftor. En av de molekyler som påverkar doften och smaken av fläderblommor är cis-rosenoxid. Molekylen ser nästan ut som en jordgubbe omgiven av fläderblommor. En annan somrig molekyl med en roligare strukturformel är sulflower (sulfur + sunflower) C16S8 eller (C2S)8 som ser ut som en solros.”
”Estrar är substanser som uppstår genom kondensation av karboxylsyror och alkoholer. Om vi utgår ifrån de 10 enklaste estrar och alkoholer, uppstår därmed 100 möjliga estrar, flyktiga ämnen vars individuella doft de flesta av oss skulle genast känna igen och förknippa starkt med naturens dofter: ved, jasmin, päron, äpple eller kokos.
Min sommarmolekyl är kanelsyrametylestern (IUPAC-namn: Methyl-3-phenylprop-2-enoat), av två anledningar: Dels är det den kännetecknande komponenten i smultrondoft, en doft som många av oss förknippar starkt med naturen på sommaren. Men denna molekyl illustrerar även vilken fantastisk förmåga vi har att skilja dofter åt: Karboxylsyran i kanelsyran skiljer sig från andra organiska syror genom sin fenolring. Trots detta kan vi lätt känna igen doften av smultron, när kanelsyran dekoreras med en metylgrupp, eller doften av kanel, när kanelsyran dekoreras med en kolatom längre etylgrupp.”
”Min sommarmolekyl är furaneol som bidrar till doften av bland annat jordgubbar. Furaneol aktiverar doftreceptor OR5M3.”
Växtriket kan även bjuda på annat än dofter
”Min sommarmolekyl är limonen. Tänk sommarens alla drycker, från citronsaft, till iste till gin och tonic med citron. Även färgen som förknippas med citrusfrukt känns somrig. Att en så enkel molekyl kan ha en så specifik doft/smak är häftigt. Tänker främst på R-limonen men även S-formen är väl lite somrig. Också så häftigt med kirala molekyler som är så lika men ändå olika.”
”Jag vill gärna nominera juglon (5-hydroxy-1,4-naphthalenedione) som årets sommarmolekyl. Jag har nyligen upptäckt det. Jag älskar trädgård och exotiska plantor, vi planterade ett valnötsträd för två år sedan, i år har det växt väldigt fint. Jag har haft andra växter t.ex. tomat, gurka, solros och gräslök i närheten av trädet, alla växter förutom gräslök har vissnat och dött. Jag och min man trodde att det var någon insekt eller djur som tar död på växterna och har försökt att komma på vad det är tills jag googlade och hittade information om valnötsträd som dödar andra växter p.g.a. juglon som utsöndras från bladet. Juglon har varit samtalsämne under hela maj och juni månad på jobbet, hemma med kompisar och grannar, ingen hade någon aning om den intressanta molekylen. Jag fascineras verkligen av växternas värld och hur de beter sig mot andra växter, superhäftigt!”
”En efterlängtad och somrig molekyl är ju absolut guaiacol som ju ger den eftersträvansvärda rökiga smaken vid sommarens grillningar. Men för mig så ger den dessutom starka kopplingar till den tjärsalva som vi dels använder på våra hästar men även på oss själva mot myggen på fisketuren. Därutöver även som lockbete för vildsvinen på jakten – således en väldigt mångsidig och användbar sommarstruktur :)”
Ett annat tema bland bidragen var vatten och salta bad.
”H20, morgondopp i sjön, svalkande sommardryck, stilla sommarregn, livets uppkomst.”
”Natriumklorid. Salta bad, soliga dagar.”
”Vatten – H2O. I fast form kan det användas för att kyla diverse sommardrinkar, läsk och vatten. I flytande form är vatten underbart att bada i, om temperaturen är ok, eller att glida fram över, i en segelbåt. I gasform ger det en skön bastuupplevelse (fukten).
Denna underliga lilla figur som har sådana speciella egenskaper.
- I fast tillstånd blir vattnet lättare än motsvarande vätska (nästan helt unikt).
- Högre kokpunkt än förväntade på grund av sina vätebindningar.
- Fullständigt vital för livet.
Alltid underskattad och bortglömd, men ack så viktig.”
Solen var i centrum i dessa bidrag.
”Zinkoxid (ZnO), en viktig ingrediens i solkrämer, förtjänar verkligen titeln som årets sommarmolekyl. Denna mångsidiga molekyl verkar genom att absorbera skadliga UVA- och UVB-strålar från solen, vilket skyddar din hud mot solbränna och för tidigt åldrande. ZnO är skonsamt nog att användas på känslig hud och är till och med effektivt på fuktigt underlag, perfekt för sommarens dagar vid poolen eller stranden!”
”Jag utser ozon till sommarens superhjälte, som låter solens strålar värma oss utan att vi tar skada.”
”Feomelanin! Denna molekyl bestämmer mycket! Hår och hudfärg. Genvarianter bestämmer risken för melanom m.m.”
”Många olika molekyler kan förknippas med sommar och sol. Alkohol (etanol) är sannolikt den minst önskvärda. Många sommarfirare önskar sig en riktigt vacker solbränna och då platsar betakaroten/ vitamin A in ganska väl. Ingår i olika sololjor och livsmedel. Produkter som innehåller betakaroten säljs för stora belopp.”
” Den molekyl som först dök upp hos mig som har med sommaren att göra – den gröna årstiden – var klorofyll.”
Svenska Kemisamfundet tackar för alla bidrag och önskar alla en fortsatt trevlig sommar!