skip to Main Content

Fickfakta Kemi uppdateras med klurigt quiz

Fickfakta Kemi är världens första app med periodiska systemet på svenska. Där finns även de populära Tumreglerna samt tabellen Fickfakta om du snabbt behöver slå upp exempelvis någon enhet eller konstant. Nu innehåller appen dessutom ett Kemiquiz med 50 kluriga frågor, uppdelat i tio spelomgångar med fem frågor vardera.

– Quizet är inte främst till för att visa vad man redan kan utan för att man ska lära sig mer om grundämnena på ett roligt sätt, säger Joakim Andreasson, professor vid Institutionen för Kemi och kemiteknik vid Chalmers, som tagit fram de flesta av frågorna.

– Frågorna är skrivna så att alla svar kan hittas i det periodiska systemet i appen, om man inte har svaret i huvudet, tillägger han.

Appen riktar sig till elever på högstadiet men vem som helst kan lära sig mer med hjälp av den, säger Joakim Andreasson.

– De med lite högre kemikunskaper behöver nog inte ta hjälp av appens periodiska system lika ofta men vissa frågor behöver nog lejonparten av alla kemiprofessorer kolla upp. Jag lärde mig mycket när jag satte ihop quizet och innan dess hade jag själv aldrig klarat att svara på alla frågorna utan att använda det periodiska systemet.

Fickfakta Kemi kan laddas ned gratis till både iPhone och Android. Om du har Fickfakta Kemi men inte kan hitta quizet så kan du testa att uppdatera appen alternativt radera den och ladda ned den på nytt.