skip to Main Content

Han lämnade skolan för spelvärlden

Kemiläraren Jacob Fryxelius brädspel har sålt i 500 000 exemplar.

Brädspelet Terraforma Mars utspelar sig i framtiden. Spelarna får i uppdrag att omforma planeten så att den blir beboelig för oss människor. Den som gör det bäst vinner.

Jacob Fryxelius.
Foto: Fryxgames, Thor Balkhed, Liu

– Man behöver höja temperaturen, ordna vatten, syre och en atmosfär med tryck som en människa kan leva i, berättar Jacob Fryxelius, en av personerna bakom spelet.

Han doktorerade i organisk kemi på Stockholms universitet. Ämnet var konstgjord fotosyntes. Det han gillade bäst var dock att undervisa.

– Jag blev lärare på gymnasiet, vidareutbildade mig och tog en lärarexamen. För 1,5 år sedan slutade jag då det gick så bra för spelföretaget.

Han driver sedan 2011 företaget Fryx Games tillsammans med tre av sina syskon. Genombrottet kom fem år efter starten med Terraforma Mars, som idag säljs över hela världen.

– Det är ett naturvetenskapligt spel där spelaren lär sig exempelvis om växthuseffekten – som man vill skapa – och fotosyntes. Man kan plantera gräs och växter som bildar syre.

Bland de över 200 kort med idéer om vad man kan göra finns givetvis ett som handlar om konstgjord fotosyntes. Ett annat handlar om att minska skadlig strålning med hjälp av en molekyl som kan växla mellan olika konformationer och absorbera strålningen. Den som vill veta hur det funkar kan läsa en artikel publicerad i Journal of terraforming år 2376 på webbplatsen fryxgames.se

Varje drag är en generation. Ett parti sträcker sig över flera hundra år.

– Min förhoppning är att det kan öppna ögonen för naturvetenskap och ge en positiv syn på vetenskapen och möjligheter vi har i framtiden. Klarar vi en tiondel av problemen som måste lösas på Mars, borde vi klara att lösa de som finns på jorden.

Text: Siv Engelmark

Den här artikeln publicerades ursprungligen i Kemisk Tidskrift nr 3 2021. Kemisk Tidskrift skickas ut till medlemmar i Svenska Kemisamfundet. Läs mer om tidskriften här: Kemisk Tidskrift – Svenska Kemisamfundet

Läs mer om medlemskapet här: Medlemskap – Svenska Kemisamfundet