skip to Main Content

Hon prisas för gymnasiearbete om absorbenter i sanitetsprodukter

Klara Wagenius mottog Gösta Lindners stipendium i samband med att hon tog studenten fredagen den 9 juni 2023.

Klara Wagenius från Procivitas Privata Gymnasium Helsingborg har tilldelats Gösta Lindners stipendium för sitt gymnasiearbete Production and Manipulation of Biodegradable Absorbents for Use in Sanitary Products.

Varje år delar Gösta Lindners fond ut ett stipendium om 10 000 kronor till en gymnasieelev eller -elevgrupp som har genomfört ett gymnasiearbeten eller motsvarande av relevans för det kemitekniska området. Nomineringen lämnas in av handledare eller lärare

Klara Wagenius nominerades av sin handledare Carl Martin Sikström.

Hur känns det att ha tilldelats Gösta Lindners stipendium?

– Otroligt! Jag är så tacksam för min handledare Carl Martin Sikström för den fina motiveringen och för all hjälp under det gångna året. Även min mentor och grunden till forskningen Antonio Capezza förtjänar ett stort tack! Mitt gymnasiearbete hade inte varit möjligt utan dem.

Saker vi tar för givet i vardagen har en så enorm påverkan på hela vår värld.

Vad tar du med dig från ditt projektarbete (t.ex. vad var mest intressant?)

– Hur saker vi tar för givet i vardagen har en så enorm påverkan på hela vår värld. Att något så litet som platsabsorbenten i blöjor gör att miljontals ton av blöjor bränns årligen. Vi behöver verkligen ställa om ner till grunden i vårt samhälle för att vårt levnadssätt ska bli hållbart.

Vad har du för planer efter gymnasiet?

– Jag ska jobba nu i sommar på en kemikaliefabrik och därefter plugga till hösten. Det blir kemiteknik vid Lunds universitet.

Den som vill ta del av Klara Wagenius gymnasiearbete kan mejla till info@kemisamfundet.se

Läs mer om Gösta Lindners stipendium här. Gösta Lindners stipendium – Svenska Kemisamfundet