skip to Main Content

Kan tillverka vacciner för hela Sverige

Northx Biologics är även med och skapar en innovationshubb i Matfors för att bland annat utveckla vacciner. Foto: iStockPhoto

Vaccinanläggning i Matfors köps av svenskt investmentbolag.

Läkemedelstillverkaren Cobra Biologics fabrik i Matfors får åter svenska ägare. Det svenska investmentbolaget Flerie invest köper tillsammans med ett antal privata investerare anläggningen från amerikanska Charles River för motsvarande 450 miljoner kronor.

Enheten, med närmare 130 anställda, får det nya namnet Northx Biologics.

I fabriken i Matfors tillverkar man i dag proteiner, plasmider, ett DNA-vaccin och DNA för annan användning, framför allt genterapi. Tillverkningskapaciteten är betydande, säger Thomas Eldered, som är vd för Flerie invest.

– Vi bedömer att till exempel när det gäller RNA-vacciner kommer vi att ha kapacitet som skulle räcka för hela Sveriges och sannolikt hela Nordens behov, säger han.

Nu ska bolaget tillsammans med Vinnova också skapa en så kallad innovationshubb, för att utveckla vacciner och läkemedel som bygger på DNA, RNA, proteiner och celler. Det betyder att utrustningen och personalen i fabriken ska vara tillgänglig för att hjälpa även andra, små och stora företag, forskningsinstitut och akademiska forskare, med deras projekt.

Här tog det tyvärr slut… Hela den här artikeln kan läsas i Kemisk Tidskrift nr 4 2021. Kemisk Tidskrift skickas ut till medlemmar i Svenska Kemisamfundet. Kemisk Tidskrift – Svenska Kemisamfundet

Läs mer om medlemskapet här: Medlemskap – Svenska Kemisamfundet