skip to Main Content

Karriär: Hon skyddar uppfinningen

Asraa Ziadi är patentingenjör på immaterialrättsbyrån PotterClarkson. Foto: Molly Lightowler, Anneli Larsson/ Stockholms universitet

– Kemikunskaperna är till stor nytta i jobbet, säger Asraa Ziadi , som är patentingenjör och kemist.

Efter tre år som trainee är Asraa Ziadi nu så kallad associate patentingenjör.

– Jag hjälper till att skydda en uppfinning. Forskare, studenter och etablerade företag kan behöva skydda design, upphovsrätt, varumärke eller söka patent. Det kan också vara exempelvis investerare som vill ha svar på frågor inför en investering.

Asraa Ziadi har en masterexamen i kemi från Stockholms universitet och har disputerat i organisk kemi vid forskningsinstitutet Institut Català d’Investigació Química i Tarragona i Spanien.

Efter ett par år som postdoktor i Nagoya i Japan började hon traineeprogrammet för att bli patentingenjör. Under programmets tre år har hon läst ett antal kurser och tagit flera examina för att bli auktoriserat patentombud.

– Det behövs kunskaper om svenska, europeiska och internationella patentlagar, varumärkeslagar, upphovsrätt och immaterialrätt. För att sedan bli godkänd som patentombud av svenska Patent- och registreringsverket och europeiska patentorganisationer krävs att man klarar ett antal prover.

Kemikunskaperna kommer till stor nytta i jobbet.

Här tog det tyvärr slut… Hela den här artikeln kan läsas i Kemisk Tidskrift nr 3 2023 (om du är medlem och behöver lösenordet till PDF-versionen av tidningen som du finner via länken, mejla Kemisamfundet på info@kemisamfundet.se)

Kemisk Tidskrift skickas ut till medlemmar i Svenska Kemisamfundet.

Läs mer om medlemskapet här: Medlemskap – Svenska Kemisamfundet

Text: Siv Engelmark, chefredaktör Kemisk Tidskrift.