skip to Main Content

KSU anordnar Kemins Dag i digital form

Den 22-23 oktober är det dags för Kemins Dag 2021 – ett årligt event som uppmärksammas över hela landet. Bakom Kemins Dag står Svenska Kemisamfundet, Kemilärarnas Resurscentrum, Nationalkommittén för kemi och IKEM.

Sedan år 2012 har Kemiska Sällskapet i Uppsala (KSU) – en krets inom Svenska Kemisamfundet – anordnat ett eget event under Kemins Dag. Då stod de på gågatan i Uppsala men sedan dess har de stått på Uppsala universitets muséum Gustavianum, vid Uppsala stadsbibliotek och Naturvetenskapsmuséet Biotopia.

Johanna Rogvall.
Foto: privat

– Vi vill öka intresset och kunskapen om kemi och inspirera unga och gamla blivande kemister. Vi riktar oss till allmänheten och till våra medlemmar, berättar Johanna Rogvall, som är med och arrangerar dagen.

– Det brukar komma mellan 50-400 personer beroende på var vi står och hur mycket reklam vi gjort för Kemins Dag och det brukar vara väldigt uppskattat.

Hon berättar KSU under lördagen brukar genomföra enklare experiment tillsammans med deltagarna, som pen-kromatografi, badbomber, solceller infärgade med blåbär och experiment med IKEMs experimentlådor.

– Vi pratar om kemi och kemiteori när vi får några frågor, ibland har vi postrar och ett år hade vi en kort populärvetenskaplig föreläsning.

Under pandemin år blev mötet digitalt och det kommer det att vara även i år för att inte riskera ytterligare smittspridning.

– Årets upplägg liknar förra årets. Under 22-24 oktober kommer det finnas några föreläsningar och experimentvideor uppe på hemsidan keminsdag2021.se, samt lite annat pyssel, bland annat en kemijakt som man kan göra hemma själv eller med en kompis. Sen kommer vi ha en liveföreläsning följt av diskussion/frågestund på lördagen den 23/10 kl 11:00.

Föreläsningen, Den delikata balansgången mellan kreativitet och psykos – hjärnans kemi och särskilt dopaminsystemets funktion vid psykotiska tillstånd, hålls av Simon Cervenka, professor i psykiatri vid Uppsala universitet. En Zoom-länk till föreläsningen kommer att läggas upp på www.keminsdag2021.se.

– Det var cirka 40-50 deltagare på liveföreläsningen förra året och den uppskattades mycket.

Läs mer på keminsdag2021.se.