skip to Main Content

Masspektrometridagen vid KBC Umeå – ett communitybyggande event

Umeå har en stor community av forskare som använder tillämpad masspektrometri i sin forskning. På kartan över den lokala communityn finns Swedish Metabolomics Center, KBC vid Umeå universitet, SLU Umeå, Norrlands universitetssjukhus och FOI Umeå. Exempel på applikationsområden för olika masspektrometritekniker omfattar OMICS-applikationer, miljökemi, klinisk kemi, CBNR-relaterade applikationer och mer.

Masspektrometridagen den 15 mars hade som syfte att vara ett communitybyggande event och att skapa ett forum där forskarna från communityn, experter från de ledande teknikföretagen inom branschen, hade en möjlighet att träffas och diskutera med varandra. Det var många personer som passade på detta tillfälle att delta i denna konferens. Det fanns mer än 80 anmälda deltagare, varav de flesta deltog på plats på KBC Umeå och en liten grupp deltagare var med på distans.

Programmet erbjöd föredrag om de senaste innovationerna från Agilent Technologies, Bruker, SCIEX, Shimadzu, Thermo Fisher Scientific och Waters. Dessutom fanns det möjligheten att träffa applikationsexperter från dessa företag i Glasburen för att diskutera frågor med applikationsexperter från dessa företag. Hamilton var också med på plats med ett informationsbord. Företagen hade hög kvalité och täckte ett brett spektrum av analytiska applikationer. Ett område som stod i fokus vid olika föredrag var analysen av PFAS i mark, livsmedel och dricksvatten, vilket ställer höga krav på hela arbetsflödet från provtagning till utvärderingen av data.

Masspektrometridagen var ett samarbete mellan industri och akademi. Eventet organiserades av Svensk masspektrometrisällskap i samarbete med Swedish Metabolomics Center och Masspektrometrinätverket Umeå. En broschyr med programmet och abstrakten för detta event kommer att tillgängliggöras i datarepositoriet hos SciLifeLab med doi: 10.17044/scilifelab.22551349 som beständig identifierare.

Text: Thomas Kieselbach, Umeå University