skip to Main Content

Naturvetenskaplig tidning för elever med målet att inspirera

Skärmdump av Partikulars hemsida.

Sveriges naturvetenskapliga ungdomstidning – för elever, av elever. Så beskrivs Partikular på sin egen Linkedin-sida.

– Mellan ettan och tvåan i gymnasiet gick jag på rymdforskarskolan och där blev jag väldigt inspirerad och intresserad av rymden, berättar Oskar Wendt, tidningens grundare. Jag hade inte fått något sådant intresse från grundskolan eller gymnasiet och tyckte att det var otroligt att en upplevelse kunde få ett så starkt genomslag. Jag tänkte att det skulle vara fantastiskt om jag också kunde inspirera andra att vilja läsa naturvetenskap.

Så föddes idén bakom tidningen och tillsammans med några klasskamrater byggde han hemsidan till Partikular. Nu har tidningen funnits i ett och ett halvt år och det har gått väldigt bra, berättar Oskar Wendt.

– Många har visat intresse för tidningen och det har inte varit några problem att hitta skribenter. Utbildningsföretaget AcadeMedia har hjälpt oss väldigt mycket och vi har dessutom pågående samarbeten med Naturvetarna och Unga Forskare.

Partikular riktar sig främst till högstadie- och gymnasieelever med ett intresse för naturvetenskap. Bakom tidningen står ett team på 32 ungdomar som befinner sig i olika delar av landet. Skribenterna fokuserar på texter inom sina egna intresseområden och några av de ämnen som tas upp är kemi, medicin, matematik och artificiell intelligens.

Hemsidan uppdateras med två texter i veckan: en på måndagar och en på torsdagar. Nyheterna går ut till dem som registrerat sig som medlemmar. De skickas dessutom ut i form av nyhetsbrev till skolor inom AcadeMedia och vissa andra skolor som anmält intresse.

Den som vill engagera sig i tidningen och/eller prenumerera på artiklarna kan göra det genom att bli medlem eller mejla.

Nu är Oskar Wendt 18 år och han går i trean på gymnasiet. Planen är att vidareutbilda sig i USA. Exakt vilken skola det blir vet han inte ännu men han vill lära sig mer om aerodynamik och raketer.

Besök tidningens hemsida: partikular.se

Läs även den dagsfärska artikeln Deepmind AIs stora framsteg inom proteinveckning – Partikular Ungdomstidning

Partikular kan även följas på Instagram @partikular.se