
Dragningen är gjord!
Vi på Kemisamfundets kansli vill gratulera Linnea Sundius från Katedralskolan i Lund och Ahmad Mzahm från Procivitas privata gymnasium i Växjö, som har lottats fram som vinnare i tävlingen “Vilket är ditt favoritgrundämne?”.
Tävlingen genomfördes i samband med Berzeliusdagarna 2025, som är ett inspirationsmöte för kemiintresserade gymnasieelever. Deltagarna uppmanades att mejla in sitt favoritgrundämne med en motivering och två vinnare lottades ut.
I diktform beskrev Ahmad Mzahm sitt favoritgrundämne nobelium, No:
Nobelium är ämnet såklart, med 102 protoner det lyser rart.
Namngivet efter Alfred Nobel, som många ser som modell.
Detta gör även jag, som hoppas vinna hans pris i kemi nån dag.
Många anser att detta är svårt att nå, men inget är omöjligt att få.
Nobelium ämnet mitt, jag tackar dig för påminnelsen om min framtidsvision, som kommer att kräva stor ambition.
Med detta är rimmet slut, men ett sista tack vill jag ge ut, ni vet var detta tack är på väg, till mitt käraste ämne som jag tycker är det värt.
Linnea Sundius favoritgrundämne är det radioaktiva grundämnet polonium, Po. Läs hennes motivering här:
Mitt favoritgrundämne är polonium, ett sällsynt radioaktivt grundämne. Intresset för detta grundämne började efter att jag tittade på en serie om Alexander Litvinenko. Litvinenko var en rysk före detta KGB-överste och före detta FSB-överstelöjtnant som fick politiskt asyl i Storbritannien efter att han kritiserat Vladimir Putin. 2006 förgiftades han med en över hundra gånger dödlig dos av polonium-210 och den 23 november 2006 avled han av strålsjuka.
Jag har länge varit intresserad av historia och denna händelse fastnade verkligen i mitt minne. Det är en hemsk historia och ett enormt lidande för Litvinenko i livets slutskede. Samtidigt menar jag att detta visar på hur ett land på olika sätt kan tysta ner oppositionen. Ett mord med en pistol utgör mindre lidande för offret samtidigt som det inte sänder en lika stark signal till omvärlden. På grund av grundämnets egenskaper fick Litvinenko utstå ett oerhört lidande tills dess att hans kropp inte orkade mer.
Polonium var ett av de mest populära grundämnena i årets favorittävling, då ytterligare en motivering trillade in:
Jag älskar polonium då Marie Curie är min favoritkemist. Hon är definitionen för intelligent och klok. Fatta att vara den första kvinnan som vinner Nobelpriset?!!
Två motiveringar gick också till kol, C. Här kommer de:
Kol, C:
Jag väljer kol som mitt favoritgrundämne eftersom det är livets grundsten. Utan kol skulle vi inte finnas. Det bygger upp våra kroppar, växter, djur och hela ekosystemet. Det är också otroligt mångsidigt! Kol kan vara mjukt som grafit, superstarkt som diamant och revolutionerande som grafen, som kan förändra framtidens teknologi. Det är helt enkelt naturens mest kreativa grundämne. Utan kol, inget liv, ingen utveckling och ingen framtid. Det är därför kol är det viktigaste grundämnet för mig!
Kol, C:
Mitt favoritgrundämne är kol.
Kol har 4/8 valenselektroner och kan därför skapa upp till fyra bindningar och vara både en positiv och negativ jon. Den kan bilda långa kolföreningar som är livsviktiga, den är som skelettet för alla organiska molekyler. Den kan bilda stora strukturer som grafen och polymerer som DNA och cellulosa, samt olika plaster. Den kan också packas ihop och skapa diamanter. Dess egenskaper för att skapa olika strukturer ger kolet ett nästan oändligt användningsområde.
Kolföreningar har gett energi för mäniskor i formen av kol och olja, som accelererade den tekniska utvecklingen under industrialiseringen. Kol kan till och med användas för att se hur gammal en fossil är. Kolföreningar som koldioxid och metan utgör en fara för planeten, men det är för att vi människor har missbrukat våra resurser, inte för att själva kolet är farligt.
Därför tycker jag att kol är det bästa och mest intressanta grundämnet.
Här följer resterande motiveringar, i bokstavsordning:
Antimon, Sb:
Hejsan, mitt favoritämne är Antimon.
Jag gillar antimon för dess mångsidiga användning inom både optik och läkemedel. Inom optik används det i material och glas för att förbättra ljusets refraktion och bildkvalitet. I läkemedelsindustrin används antimon i behandlingar för parasit infektioner vilket gör det till ett viktigt ämne för hälsa och teknologi.
Jod, I:
Mitt favoritgrundämne är Jod, därför att jag tycker för det första att namnet är fint även det kemiska namnet jodine. Det är även en halogen, vilket innebär att den har relativt lätta att reagera (det är intressant med reaktioner). Den är användbar till mycket bland annat för svartvit film, men framför allt medicin då en jodlösning är antiseptisk. Jod behövs även för sköldkörteln, om den är i obalans kan den orsaka sjukdomar. Personligen upplever jag att jod är ett grundämne som lätt faller i glömska, även om det är ett viktigt och intressant grundämne.
Kalium, K:
Mitt favoritgrundämne är kalium, framförallt eftersom beteckningen K är samma bokstav som den första i mitt namn. Kalium är även ett väldigt bra ämne för det håller sig gärna med andra ämnen i jonform så den är väldigt kompatibel och det känns lite vänligt liksom. Men! Kalium är också aggressivt som ämne för om man lägger fast kalium i vatten får man en väldigt häftig reaktion som smäller till. Jag tycker att det är coolt att ett ämne kan vara både vänligt och aggressivt!
Kisel, Si:
Mitt favoritgrundämne är kisel (Si) med atomnummer 14. Kisel är speciellt på många sätt men det började i uppförsbacke för grundämnet. Precis som kol kan kisel skapa fyra kovalenta bindningar med 4 andra atomer och därmed bilda långa kedjor, något som är väsentligt för livet är på jorden. Dock ser vi inget kisel i våra organiska molekyler. Kol tog i stället platsen som livets mest centrala grundämne. Dock har det visat sig att kisel inte bara är en sämre kopia av kol.
För det första är kisel en av huvudingredienserna i sand, som senare kan bli glas. Om vi tittar oss omkring i vårt moderna samhälle ser vi glas överallt i allt från våra telefoner till fönster, byggnader och dekorationer. Glas har även varit viktigt för optiken och framförallt hjälp de som har svårt att se, vilket uppskattas vara en fjärdedel av Sveriges befolkning. Det finns andra genomskinliga material såsom plast, men glas repas inte alls lika lätt och är därför ett mer passande ämne att använda.
För det andra har kisel spelat en stor roll i den digitala revolutionen som idag genomsyrar hela vårt samhälle. Kisel har den egenskapen att det är en halvledare. Detta innebär att kisel båda kan leda ström, men också inte. Detta kan man styra med hjälp av elektroner och denna upptäckt har möjliggjort för oss att skapa så små transistorer som endast är några nanometer stora. Detta har möjliggjort för kraftfulla datorer i mindre format, så att vi kan ha våra telefoner, bärbara datorer och nu mera också kylskåp, TV-apparater och bilar. Utan kisel hade vi nog inte varit där vi är idag.
Sammanfattningsvis kan man säga att kisel nu fått hämnas lite på kol. Det måste ha varit tufft att förlora kampen om att bli livets grundämne, men det mänskliga livet har trots det ändå blivit beroende av kisel.
Kvicksilver, Hg:
Mitt favoritgrundämne är Hg (kvicksilver) p.g.a. dess låga smältningspunk. Samt också för det sägs att det finns massvis av Hg i en gammal kinesisk kejsares grav som ska symbolisera floder.
Osmium, Os:
Tjena, tjena! Mitt favoritgrundämne är osmium. Det är ett mycket coolt grundämne; mycket tungt och det gillar jag. Tung Metall!!! Annars glänser det fint precis som jag💅.
Och om det inte vore nog så är Radon en ädelgas. Den är även den tyngsta ädelgasen (jag vet att Oganesson finns, men på riktigt, ingen tar dig seriöst, och du vet det, det är därför du försvinner efter en millisekund, precis som du borde).
Radon, Rn:
Det helt klart bästa grundämnet är Radon.
Radon har många egenskaper som gör den till the top-tier grundämnet. Först av allt, har den ett coolt namn. Radon, inte så illa va? Så klart låter kusinen Radium mycket coolare, men det är inte bara namnets coolhet som spelar roll. Radon har också 86 protoner, ett fantastiskt och jämnt tal; om inte det vore nog ligger atommassan på 222, ett annat fint jämnt tal. Visst vinner Radium även här med 226 i atommassa, men dessvärre har den 88 i atomnummer så det är jämlikt.
Men nu kommer de viktiga och tunga egenskaperna. Radon är ett väldigt, väldigt tungt grundämne, och tunga grundämnen brukar vara – gissa vad, metaller. Tunga grundämnen är roliga, men vad är de tyngsta egentligen? Bara massa metaller, tråkiga och likadana metaller som sönderfaller efter 20 pikosekunder.
Men Radons halveringstid är ca 4 dagar! Precis nog med tid för att beundra det kära grundämnet, och sen inte behöva hålla det i en stor låda med bly i några miljoner år (kollar åt uran).
Men nej, Radon är ingen metall! Radon är en icke-metall, en tung en! Ja, chockerande men Radium (trots likheten på namnet) är INTE en icke-metall. Vilket svek.
Och om det inte vore nog så är Radon en ädelgas. Den är även den tyngsta ädelgasen (jag vet att Oganesson finns, men på riktigt, ingen tar dig seriöst, och du vet det, det är därför du försvinner efter en millisekund, precis som du borde).
Så det är en ädelgas, är ett tungt grundämne, är en icke-metall, har ett coolt namn, är radioaktiv (men har en vettig halveringstid), har fina och jämna atomnummer/atommassa och till slut, dess kok och smältpunkt!
Radon har en smältpunkt på -62 grader. Alla andra ädelgaser är fortfarande gaser vid den temperaturen, men inte Radon. Det är alltså inte för tok svårt att få se flytande Radon om man råkar ha lite radioaktivt material som kanske kan döda dig!
Ännu bättre, fryspunkten ligger på -72 grader. Inte mycket kallare!
Har du märkt en sak? Båda tal är fina och jämna! -62 och -72!
Radon är bäst.
Strontium, Sr:
Mitt favoritgrundämne är Strontium Sr (38) eftersom det lyser rött vid antändning. Det används även för att absorbera röntgenstrålning. Jag tycker även om namnet vilket härstammar från den skotska byn Strontian. (källa: Wikipedia)
Technetium, Tc:
Mitt favoritgrundämne är Technetium (Tc) därför att det var det första grundämnet som skapades artificiellt, och därför att det inte finns några helt stabila isotoper. Framför allt är det dock för att det har ett så coolt namn!
Volfram, W:
Grundämnet Volfram, eller annat kallad tungsten, är så spännande eftersom att det är ett av de tuffaste ämnen hittat i naturen. I ren form har denna metall en smältpunkt på 3422°C, vilket är det högsta kända smältpunkten av alla grundämnen. På grund av dess skyhöga smältpunkt används Volfram för att tillverka väldigt hårda, värmetåliga och tunga metallegeringar. Dessa metallegeringar kan användas för att exempelvis skapa raketmunstycken, vilket självklart är perfekt för rymd- och flygindustrin.
Tack vare Volframs hårdhet, höga densitet och motståndskraft till slitage och värme är grundämnet väldigt använt inom gruvdrift. Olika borrkronor och skärverktyg som innehåller volframkarbid har förbättrat livslängd och otroligt bra effektivitet. Så dessa verktyg är perfekta för geologiska framsteg (Som plus på detta fick vi alla lyssna och se på en fantastisk föreläsning om geologi under Berzeliusdagarna, 23-24 januari, 2025 😄).
Tack för alla fina bidrag och stort grattis till vinsten till Ahmad och Linnea önskar vi på Kemisamfundet!