skip to Main Content

Två nya ledamöter till Sektionen för yt- och materialkemi

Igår onsdagen den 20 oktober hade Sektionen för yt- och materialkemi årsmöte. Då valdes två nya ledamöter in i styrelsen: Hanna Ulmefors från RISE i Göteborg och Joakim Stenhammar från Lunds universitet.

Hanna Ulmefors. Foto: RISE

Hanna Ulmefors doktorerade mellan åren 2009-2013 på Avdelningen Teknisk ytkemi på Chalmers.

– Där framställde jag porösa silikananopartiklar och studerade interaktionen mellan dessa och enkapsulerade enzym. Därefter fick jag en treårig postdoktortjänst på Biologisk fysik på Chalmers inom biosensorik och flyttade efter det till Adelaide i Australien i två år för att studera läkemedelsformulering på UniSA och uppleva en ny kontinent, berättar hon.

Sedan drygt två år tillbaka är Hanna Ulmefors anställd på Fiberutveckling på RISE. Där är hon forskare och projektledare med fokus på utveckling och funktionalisering av biobaserade fibermaterial

– När jag inte forskar tycker jag om att hänga i skogen och vid Bohuskusten med min man Andreas och min tax Otto. När vi inte spårar svamp och vilt eller fiskar, träffar vi gärna vänner och utforskar Göteborgs restaurangutbud.

Joakim Stenhammar.
Foto: Kristin Warfvinge

Joakim Stenhammar är lektor i fysikalisk kemi vid Lunds universitet. Han disputerade år 2012 inom elektrostatiska egenskaper hos polära vätskor, och har sedan breddat sin forskning mot teoretiska aspekter hos kolloidal dynamik och icke-jämviktsfenomen, särskilt i biologiska system.

När han inte forskar eller går skogspromenader spelar Joakim cello i Malmö Akademiska Orkester.