skip to Main Content

Cytiva: ”Vi räknar med fortsatt hög efterfrågan”

Cytiva – tidigare GE Healthcare Life Science – har ökat produktionen och anställt 500 fler sedan coronapandemin startade. Cecilia Sjöstedt är bolagets vd.

Cecilia Sjöstedt, vd för Cytiva med verksamhet i Uppsala och Umeå.
Foto: Martin Kelam

– Vi har haft en enorm global efterfrågan på alla våra produkter eftersom de används vid tillverkning av vacciner. Vi har fått öka produktionen snabbt för att svara upp mot växande efterfrågan.

– Det har varit en stor utmaning men vi är otroligt stolta att kunna bidra till kampen mot covid-19.

Vad har det inneburit mer konkret?

– Vår nettoomsättning ökade nästan 32 procent 2020 jämfört med 2019, från 18,6 miljarder kronor till 24,5 miljarder kronor. Vi har de senaste 18 månaderna fått öka skiftgången, vi har optimerat processer, investerat i en ny produktionslinje i Uppsala och ska bygga ut fabriken i Umeå.

– Dessutom har vi anställt cirka 400 nya medarbetare i Uppsala och 100 nya i Umeå, från processoperatörer, labbingenjörer, projektledare, projektingenjörer och sektionschefer till forskare. I dag är vi 1 550 anställda i Uppsala och 600 i Umeå.

Vad är det för produkter som särskilt har efterfrågats?

– Vår anläggning i Umeå tillverkar högteknologiska labbinstrument. I Uppsala gör vi kromatografimedia, geler, som används för att rena och separera biomolekyler vid framställning av biologiska läkemedel. Såväl instrument som kromatografimedia har använts i tillverkningen av både vacciner och antivirala läkemedel mot covid-19.

Här tog det tyvärr slut… Hela den här artikeln kan läsas i Kemisk Tidskrift nr 4 2021. Kemisk Tidskrift skickas ut till medlemmar i Svenska Kemisamfundet. Kemisk Tidskrift – Svenska Kemisamfundet

Läs mer om medlemskapet här: Medlemskap – Svenska Kemisamfundet

Text: Siv Engelmark