skip to Main Content

133 år av Kemisk Tidskrift i digital form

Fram- och baksida av Kemisk Tidskrift från år 1889. Foto: Agneta Sjögren

I Kungliga bibliotekets lokaler i Humlegården i Stockholm finns nu en skattkammare för alla som är intresserade av kemi. Alla nummer av Kemisk Tidskrift från 1887 till och med 2020 har nämligen digitaliserats och kan nu läsas där.

Svenska Kemisamfundets medlemstidning såg dagens ljus år 1887. Den hette då Kemiska Notiser men från och med 1889 har ”Kemisk Tidskrift” funnits med i namnet i någon form. Under våren har arbetet pågått med att digitalisera samtliga tidningar från 1887 till och med år 2020.

Projektet har letts av Jonas Ahlberg från Enheten för digitalisering vid Kungliga biblioteket.

Totalt blev det 1 418 nummer och 89 176 sidor som digitaliserades och allt har nu laddats upp i Kungliga bibliotekets tidningstjänst Svenska dagstidningar. För tillfället kommer materialet endast att kunna läsas på plats i Kungliga bibliotekets lokaler i Humlegården i Stockholm, på grund av upphovsrätten, men det ska förhoppningsvis ändras i framtiden

Redan från början kommer man kunna ta fjärrlån för enskilda artiklar och för den som befinner sig i KB:s tidningsläsesal i Humlegården kan dessutom skicka sidor till sig själv via mejl.

Digitaliseringen har utförts med stöd från Stiftelsen Bengt Lundqvists Minne.