skip to Main Content

Berzeliusutställning invigs på KI

Professor Ingemar Ernberg, Jan Trofast från Berzelius-Sällskapet,
Bandet klipps av bland andra professor Ingemar Ernberg (längst till vänster), Jan Trofast från Berzelius-Sällskapet (tvåa från vänster) och professor Sten Linnarsson (längst till höger). Foto: Agnes Rinaldo-Matthis
Jan Trofast.
Foto: privat

Måndagen den 18 december invigdes en ny, permanent utställning om Jacob Berzelius i på Karolinska Institutet, KI.

Jacob Berzelius kallas den svenska kemins fader och bland hans bedrifter finns upptäckten av grundämnena cerium, selen, kisel, zirkonium och torium. Han var professor i medicin och farmaci på KI.

De plaketter som används i utställningen är utformade för att likna Jacob Berzelius egna brev och dokument. Utställningen är utspridd på flera våningsplan i byggnaden Biomedicum, som i sin tur invigdes på KI år 2018. Professor Sten Linnarsson var på plats under måndagen och han påpekade att utställningen hjälper till att belysa universitetets långa historia.

– Om man bara såg Biomedicum så skulle man kunna tro att KI är fem år gammalt. På så vis är den här utställningen ett bra komplement till den nya byggnaden, genom att den visar på universitetets historia bakåt i tiden.

Bakom den nya Berzeliusutställningen står bland andra Jan Trofast – ordförande för Berzelius-Sällskapet hos Svenska Kemisamfundet. Han har nyligen släppt den nya boken Jacob Berzelius: Vänskap och Vetenskap – en biografi om personen Jacob Berzelius.