skip to Main Content

Bokrecension: Ett måste för framtidens forskare

Några drömde om det redan som små – andra visste inte ens att yrket fanns. Ester Häggblad Sahlberg har läst om barn som blev forskare som vuxna.

Boken Forskardrömmar av Sveriges Unga Akademi

Hej, jag heter Ester Häggblad Sahlberg och är tolv år gammal. Jag har precis läst boken Forskardrömmar av Sveriges unga akademi och jag tyckte den var jättebra. Den handlar om forskare som berättar sin livshistoria och hur de blev de forskare som de är i dag.

Boken var väldigt intressant och jag fick lära mig en massa nytt om olika personer. Den liknade boken Godnattsagor för rebelltjejer som jag också tycker är väldigt bra.

Den var hyfsat lättläst och en slukarbok som jag gärna läser fler gånger. Jag tyckte också att ordlistan längst bak var väldigt bra och användbar för att det fanns vissa ord som jag inte visste vad de betydde.

Jag skulle rekommendera boken till nioåringar och uppåt för att den är ganska tjock och är lite mer för äldre barn. Den skulle också vara en utmärkt högläsningsbok för yngre barn.

Min bild av forskaryrket är att det är ett otroligt spännande och intressant arbete, där man får lägga fram teorier och göra coola experiment.

En ung Emma Frans, illustrerad i Forskardrömmar.
Bild: Niclas Åkerblom

Jag ger boken nio av tio stjärnor för att den var väldigt bra men kunde bli lite tråkig ibland. En sak som jag tyckte var extra rolig var att få läsa om Emma Frans. Jag har sett henne både på tv och i sociala medier och hon är en av mina förebilder.

Min bild av forskaryrket är att det är ett otroligt spännande och intressant arbete, där man får lägga fram teorier och göra coola experiment. En sak som också är intressant är att det finns så väldigt mycket att forska om: magneter, bläckfiskar, universum och allt emellan. Forskare får ju också träffa många coola människor som hjälper och stöttar dem.

Jag funderar faktiskt på att bli forskare själv. Jag tycker om att vara i vattnet och att lära mig och upptäcka nya saker, så jag vill bli marinbiolog. Det verkar så coolt att vara forskare och jag längtar tills jag själv får vara med om det.

Tack så mycket för att jag fick läsa boken och skriva den här recensionen. Det har varit mycket lärorikt och kul.

Text: Ester Häggblad Sahlberg, klass 5, Uppsala musikklasser. Recensionen kommer ursprungligen från Kemisk Tidskrift nr 2 2021. Klicka här för att läsa mer om Kemisk Tidskrift.