skip to Main Content

Chalmers bäst i Sverige på kemiteknik i ny rankning

chalmers
Foto: mangan02, Wikimedia Commons

Varje år sammanställs listan QS World University Rankings där världens olika universitet rangordnas efter forskningsciteringar, universitetets anseende samt dess rykte som arbetsgivare. Syftet är att hjälpa blivande studenter att fatta beslut om var de ska studera.

I en ämnesspecifik lista över de universitet där man kan läsa ”Chemical Engineering” hamnar Chalmers på plats 72, vilket innebär att det är det högst rankade lärosätet inom kemiteknik i Sverige.

– Detta är ytterligare ett kvitto på att våra program inom de kemirelaterade ämnena, inkluderat också mer biokemiska sådana, levererar ingenjörer och civilingenjörer som är fortsatta attraktiva för arbetsgivare inom alla sektorer i samhället, säger professor Lars Öhrström, programansvarig för civilingenjörsprogrammet i Kemiteknik.

– Det är ett av områdena inom Chalmers där vi regelmässigt har det högsta söktrycket i landet och QS-rankingens uppskattande betyg till vår fakultet avspeglar också vad man ser som ansvarig för civilingenjörsprogrammet i kemiteknik. Vi har lärare som brinner för att förmedla både baskunskaper och sin egen spetsforskning, men som också har ett starkt engagemang för studenternas väl och ve, tillägger han.

Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, kommer på plats 98 i listan är därmed tvåa i Sverige. På plats 151-200 kan man hitta Karolinska Institutet medan Linköpings universitet hamnade på plats 351-400.

Topp 10 universitet inom kemiteknik världen över:

  1. Massachusetts Institute of Technology, MIT (USA)
  2. Stanford University (USA)
  3. National University of Singapore, NUS (Singapore)
  4. University of California, Berkeley, UCB (USA)
  5. University of Cambridge (Storbritannien)
  6. Nanyang Technological University, Singapore (Singapore)
  7. ETH Zürich – Swiss Federal Institute of Technology (Schweiz)
  8. University of Oxford (Storbritannien)
  9. California Institute of Technology, Caltech (USA)
  10. Imperial College London (Storbritannien)