skip to Main Content

Registrera eget event

Uppgifterna du fyller i kommer att granskas av en administratör och måste godkännas innan ditt event blir synligt i kalendariet.
The information you enter will be reviewed by an administrator and must be approved before your event becomes visible in the calendar.

Laddar Event

« Alla Event

  • Detta event har redan ägt rum.

Seminarium om antibiotikaresistens

21 oktober, 2016, 08:00 - 10:00

Resistenta bakterier – så kan kemin lösa antibiotikautmaningen

Att bakteriologen Sir Alexander Fleming upptäckte penicillinet var en ren slump. Mögelsvampen Penicillium hade förorenat en odlingsplatta, som han glömt kvar över semestern. Tillsammans med biokemisten Sir Ernst Boris Chain och farmakologen Sir Howard Walter Florey utvecklade han antibiotikan och alla tre blev både adlade och fick Nobelpris för sin insats. Sedan antibiotika började användas på människor 1941 uppskattar man att den räddat livet på minst 200 miljoner människor. Det är både en spännande historia om hur en kemisk produkt upptäcks och en av medicinhistoriens allra största genombrott.

Men nu riskerar människor åter att dö av det som vi vant oss att betrakta som enkla infektionssjukdomar. En kraftig överkonsumtion har ökat antibiotikaresistens hos många bakteriestammar. För att motverka utveckling behövs kraftfulla åtgärder som förbättrad hygien och minskad användning av antibiotika. En annan mycket viktig åtgärd är att hitta helt nya läkemedel som kan verka även på resistenta bakterier. Kan pilicider, så kallade “frisörmolekyler”, vara lösningen? Fredrik Almqvist, professor på Umeå universitet, berättar om sin spännande forskning.
Seminariet är kostnadsfritt men föranmälan krävs, https://www.conferencemanager.dk/IKEMkemdag21/Registrering.html

Tid: 21 oktober, Seminarium 8.30-10.00. Frukost från 08.00
Plats: Näringslivets hus, Storgatan 19, Stockholm

Arrangörer Nationalkommittén för kemi och IKEM.

 

Detaljer

Datum:
21 oktober, 2016
Tid:
08:00 - 10:00
Event Kategori:

Plats/Venue

Näringslivets hus
Storgatan 19
Stockholm, 114 51
+ Google Map
Webbplats:
www.ikem.se