skip to Main Content
Laddar Event

« Alla Event

  • Detta event har redan ägt rum.

Stockholmskretsens årsmöte och föredrag av Josefin Illergård

19 februari, 2020, 18:30 - 20:00

“Nya material från skogen”

Tid: 18:30-ca 20:00

Plats: Magnélisalen, SU

Skogen är en fantastisk källa till material. Det är en förnybar råvara som binder koldioxid, framförallt när den växer. Idag hittar vi material från skogen både på väntade ställen, som i som pappret vid skrivaren på kontoret, och lite mer oväntade ställen, som i transformatorer. Men forskningen visar att det går att göra mycket mer av skogen, inte minst att ersätta dagens fossilbaserade material med mer hållbara alternativ.

Idag pågår många spännande forskningsprojekt som bland annat visar på möjligheterna att göra genomskinligt trä, lättviktsmaterial i form av aerogeler, barriärer och världens starkaste biobaserade material från nanocellulosa. Materialen från skogen ges också nya egenskaper, som energilagande och medicintekniska egenskaper. De steg som nu sker inom forskningen kommer mycket utav att vi förstår mer och mer av träet ner på nanonivå, men mycket finns fortfarande att utforska.

Under presentationen kommer exempel på pågående forskning på området visas och ge exempel på både möjligheter och utmaningar för att få fram nya material från skogen, samt satsningen på samverkansplattformen Treesearch och strålröret ForMAX.”

Josefin Illergård är forskare på KTH och plattformskoordinator på Treesearch, samverkansplattformen för nya material från skogen.

Detaljer

Datum:
19 februari, 2020
Tid:
18:30 - 20:00
Event Kategori:

Arrangör/Organizer

Stockholmskretsen

Plats/Venue

Magnélisalen, Stockholms universitet och via zoom
Svante Arrhenius väg 16
Stockholm, Sverige
+ Google Map