skip to Main Content

Giftpodden – Kemiprofessorn om kärleken till gifterna

Lördagen den 30 januari sändes det första avsnittet av Sveriges Radio P1-programmet Förgiftad, där olika kända förgiftningsfall genom historien avhandlas. Programmets giftexpert är Olle Matsson, professor i kemi vid Uppsala universitet samt ledamot i Kemihistoriska nämnden på Svenska Kemisamfundet.

Idén till Förgiftad kommer från Urban Björstadius från produktionsbolaget Prata.

Programmet – som bland annat behandlar Sokrates död, en mordisk präst i Sillbodal och sekten Peoples Temples massjälvmord i Guyana – har mottagits väl, säger Olle Matsson.

– Jag har fått en del SMS och mejl från gamla kollegor och vänner som hört av sig och sagt att de tycker om den och Urban Björstadius, som är programledare och producent, har också fått många positiva meddelanden.

Olle Matssons intresse för gifter började i tonåren, då han bland annat läste boken Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt av Astrid Lindgren.

– Kalle Blomkvist i Mästerdetektiven Blomkvist är en detektiv med kemiintresse och i boken misstänker han att ett mordförsök har utförts med hjälp av en arsenikförgiftad chokladkaka. För att bevisa att den innehåller arsenik så genomför han det marshska arsenikprovet som beskrivs väldigt bra, både i boken och i filmatiseringen.

Han läste även boken Farligt att förtära, inandas och beröra av kemisten och civilingenjören Mats Bergmark.

– Mats Bergmark hade bland annat jobbat inom läkemedelsindustrin och han var mycket kunnig i gifters historia. Hans bok kom när jag precis blivit tonåring. Den var skriven för allmänheten och jag tyckte att den var otroligt intressant. Jag har den fortfarande kvar och jag har läst den många gånger, så den är ganska kantstött.

Det är viktigt att lära sina barn vilka de riktigt giftiga svamparna är.

Har du något gift som du tycker är extra intressant?

– Jag är väldigt förtjust i stryknin, som är det gift som används i Agatha Christies första bok. Det har väldigt dramatiska symptom, som svåra kramper som triggas av olika sinnesintryck. Ett annat gift som jag tycker är intressant men som jag inte har uppmärksammat i skrift eller i föredrag är fluoroacetat, en form av ättiksyra där några av väteatomerna har ersatts med fluor.

Fluoroacetat utvanns från början i Afrika ur växten Dichapetalum cymosum, som kallas gifblaar på afrikaans. I Afrika har gifblaar orsakat dödsfall hos betande djur.

– Giftet verkar genom att det interfererar med citronsyracykeln. Om man inte misstänker ett förgiftningsfall så kan nog mord med fluoroacetat passera som ett naturligt dödsfall.

Vilket gift oroar dig mest?

– De gifter som vi kommer i kontakt med i vardagen. Jag tycker till exempel att det är viktigt att lära sina barn vilka de riktigt giftiga svamparna är, att informera folk om botulinumtoxin som kan bildas i mat och att alla ska vara uppmärksamma på att fulsprit kan innehålla metanol. Det förekommer fortfarande flera förgiftningsfall med metanol varje år.

Förgiftad har sänts av Sveriges Radio men går även att lyssna på som podcast i olika poddkanaler. Varje avsnitt är cirka nio minuter långt. Hittills består serien av åtta avsnitt och det är i dagsläget oklart om det blir fler. Under tiden skriver Olle Matsson på en ny bok.

Länk till podden på Sveriges Radio.

Text: Erika Lindbom Sierakowiak