skip to Main Content

Intervju: ”Ville lära mig mer om miljögifter”

Molly Jansson
Molly Jansson. Foto: privat

Molly Jansson är ambassadör för miljövetarprogrammet med kemiinriktning vid Stockholms universitet. För att väcka intresset för utbildningen tog hon bland annat över universitetets Instagramkonto i några dagar.

Molly Jansson läser nu sitt andra år på kandidatprogrammet i miljövetenskap vid Stockholms universitet. Hon har valt att inrikta sin utbildning mot kemi, vilket innebär att hon kommer att ha läst sammanlagt minst 75 poäng kemi när hon tar examen.

Varför valde du att inrikta dig mot kemi?

– Jag ville lära mig mer om miljögifter och andra kemikalier som finns i vår miljö – hur de skapas, hur de sprids, vilka som kan bytas ut och så vidare.

Vad vill du göra efter utbildningen?

– Det skiftar lite fram och tillbaka. En tanke är att forska och testa hur farliga olika kemikalier är. En annan är att jobba mer med miljön och se hur den påverkas av olika kemikalier.

I början av april var Molly Jansson ambassadör för Stockholms universitet. Då tog hon över universitetets Instagramkonto i tre dagar. Syftet med sådana ambassadörer är att ge en inblick i livet och utbildningarna vid universitetet och på så vis locka studenter att söka sig dit.

Molly Jansson visade hur en vanlig dag som student kan se ut. Hon gav en inblick i exkursioner och laboratoriearbeten och slog dessutom ett slag för studentlivet vid Stockholms universitet, där hon bland annat är med i festsektionen.

– Det var kul att representera miljövetare och att visa vilken samhällsnytta vi kan ha. Jag är dessutom ambassadör i studentgruppen Egentligen, där jag svarar på frågor om miljövetarprogrammet.

Hur har det varit att plugga på distans det senaste året?

– Det går helt okej för mig. Jag kanske till och med får mer gjort eftersom man sparar tid på att inte åka in till universitetet. Något som är riktigt tråkigt är att vi inte har kunnat labba!

Är du också intresserad av miljökemi? Missa i så fall inte att anmäla dig till Sektionen för miljökemis digitala workshop Environmental chemistry perspectives on future challenges in the environmental sector som äger rum nu på fredag 16 april kl 09:00-11:00. Det är kostnadsfritt att delta men du måste registrera dig. Läs mer och se agendan här: Temadag i miljökemi – Svenska Kemisamfundet

Text: Erika Lindbom Sierakowiak