skip to Main Content

Nobelt besök på Berzeliusdagarna

David MacMillan hade flugit till Stockholm från USA för att hålla ett föredrag på Berzeliusdagarna. Foto: Erika Lindbom Sierakowiak

Berzeliusdagarna 2024 avslutades med ett inspirerande föredrag av Nobelpristagaren sir David MacMillan från Princeton University.

Han inledde med att berätta om barndomen i en by i Skottland där ingen tidigare hade studerat på universitetsnivå. När hans storebror valde att läsa fysik på universitetet blev många förvånade och föräldrarna utgick ifrån att det berodde på att han var för lat för att arbeta med kroppen.

– När mina föräldrar såg att han efter sina studier fick en lön som motsvarade vad min far fick efter åratal av arbete var mina föräldrars besked till mig klart: du ska plugga på universitetet! berättade David MacMillan.

Det visade sig dock att fysik inte passade honom men snart hittade han sitt kall inom kemins värld.

David MacMillan fortsatte föredraget med att berätta om sin karriär och om livet som forskare.

– En universitetsexamen är som ett pass till hela världen, som gör att man kan få åka vart man vill för att göra det man vill!

Han berättade även om sin forskning  och om den väg som ledde fram till Nobelpriset i kemi 2021, som han delar med professor Benjamin List. De fick priset för asymmetrisk organokatalys och David MacMillan förklarade vad detta koncept handlar om. Vidare talade han om forskningen framöver och under den efterföljande frågestunden – där han fick många frågor från Berzeliusstipendiaterna –  påpekade han att kemister behövs för att lösa framtidens problem.

– Min fru brukar påpeka att jag alltid är den evige optimisten – jag tror att alla problem går att lösa och att allt kommer att ordna sig!

Läs mer om Berzeliusdagarna 2024, som ägde rum 19-20 januari 2024, och se bilder från konferensen här: Alger, trä och antibiotika på Berzeliusdagarna 2024

Nobelpristagaren David MacMillan omringad av stipendiater efter sin presentation.
Foto: Erika Lindbom Sierakowiak
Vi på Kemisamfundet tackar för i år! Fr.v. Runa Matsson (resebokare), Wilma Matsson (eventspecialist, kemistuderande), Lise-Lotte Sjöberg (kontaktperson Berzeliusdagarna 2024), sir David MacMillan (professor och Nobelpristagare, ej arrangör), Erika Lindbom Sierakowiak (kommunikatör Kemisamfundet) och Agnes Rinaldo-Matthis (kanslichef Kemisamfundet).
Foto: Kemisamfundet

Text: Erika Lindbom Sierakowiak