Forskare vid Stockholms universitet har fastställt strukturen hos det naturligt röda färgämnet karmin.

Färgämnet karmin – som i livsmedel har E-nummerbeteckning E120 – finns i bland annat godis och målarfärg. Det framställs ur koschenillsköldlöss som odlas på bland annat fikonkaktusar, främst på Kanarieöarna och i Centralamerika. Ur lössen utvinns ett extrakt som innehåller karminsyra. När en lösning med aluminium- och kalciumsalter sedan tillsätts syran bildas färgämnet karmin.
– Såvitt jag vet framställs det fortfarande främst av koschenillsköldlöss, säger Erik Svensson Grape, tidigare doktorand vid Stockholms universitet, numera postdoktor vid University of Oregon och Uppsala universitet. Han har tillsammans med kollegor vid Stockholms universitet nyligen kunnat visa hur färgämnets tredimensionella struktur ser ut. Det är sedan tidigare känt vilka de ingående byggstenarna är, men forskarna har nu kunnat visa hur de sitter i förhållande till varandra.
Här tog det tyvärr slut… Hela den här artikeln kan läsas i Kemisk Tidskrift nr 3 2025. Kemisk Tidskrift skickas ut till medlemmar i Svenska Kemisamfundet. Kemisk Tidskrift – Svenska Kemisamfundet
Läs mer om medlemskapet här: Medlemskap – Svenska Kemisamfundet
