skip to Main Content

Chalmers: Material inger hopp mot resistenta bakterier

Det bakteriedödande materialet är en hydrogel som kan anpassas till många medicinska användningsområden, till exempel plåster. Foto: Saba Atefyekta

Forskningsresultat från Chalmers visar att resistenta bakterier kan återfå sin känslighet för antibiotika när behandlingen kombineras med ett material som utrustats med antibakteriella peptider. Studien, som är utförd i en laboratoriemiljö, visar att antibiotika kan få 64 gånger högre bakteriedödande effekt när det används tillsammans med materialet, som i sin tur också blir betydligt mer kraftfullt i denna kombination.

Materialet består av en specialdesignad hydrogel som innehåller antibakteriella peptider. Det har utvecklats för medicinska tillämpningar och har i tidigare studier visat sig ha en förmåga att kunna döda flera olika typer av bakterier – inklusive antibiotikaresistens.

I den nya studien testades peptidmaterialet på bakterieodlingar ihop med två olika antibiotika; oxacillin och vancomycin. Bakterierna som ingick i försöken var två typer av stafylokocker (S. aureus), varav den ena var en multiresistent variant (MRSA). Resultaten visade bland annat att hydrogelen ökade bakteriernas känslighet mot antibiotika. Forskarna kunde dessutom se att gelen tillsammans med antibiotikan gav upphov till synergieffekter där de bakteriedödande egenskaperna kraftigt förstärktes när de användes tillsammans.

– När partiklar av hydrogelen kom i nära kontakt med bakterierna försvagades de och blev mer mottagliga för antibiotikabehandlingen. I vissa fall återfick antibiotikan sin effekt mot bakterier som tidigare varit resistenta, kommenterar Annija Stepulane, doktorand i tillämpad kemi på Chalmers och förstaförfattare till den vetenskapliga artikeln, i ett pressmeddelande.

Läs mer i pressmeddelandet från chalmers.se