skip to Main Content
Laddar Event

« Alla Event

  • Detta event har redan ägt rum.

Utö gruvors geologi, mineral och upptäckten av litium – utflykt till Utö

15 september, 2023, 09:00 - 16:00

Utö gruvors geologi, mineral och upptäckten av litium

Det finns några platser kvar till en guidad utflykt till Utö gruva den 15 september med inledande föredrag vid Stockholms universitet den 31 augusti!

Nu finns även möjlighet att delta på en guidad visning av en anlagd våtmark på Utö under utflykten. Läs mer nedan!
Utflykten till Utö den 15:e september

Färjan avgår 8.25 från Årsta Brygga. Tid för hemresa är valfri. Båtresan tar cirka 40 minuter.

Jörgen Langhof är vår ciceron på Utö.

Under utflykten kommer det eventuellt att erbjudas en möjlighet att delta på en guidad visning av en anlagd våtmark. Våtmarken är bland annat tänkt att rena vattnet från nitrat och fosfat innan det rinner ut i Östersjön samt även fungera som barnkammare för (sötvattensfiskarna) gädda och abborre. Denna visning börjar kl. 15:00.

Visningen av våtmarken blir endast av om intresset är tillräckligt stort. Är Du intresserad av att även gå på den, mejla till lars.eriksson@mmk.su.se senast den 10 september.

Läs mer om våtmarken här: https://initiativuto.se/

Utös unika geologi

Utö och delar av sydöstra skärgården är geologiskt sett en del av Bergslagen. Här har järnmalm brutits från 1100-talet fram till 1870-talet och försett många av järnbruken längs Norrlandskusten, men även en del finländska järnbruk, med järnmalm. Den mineralogiska diversiteten är också stor och de allra första litium-mineralen upptäcktes här i början av 1800-talet.
Anmälan till lars.eriksson@mmk.su.seMissa inte att även meddela om du är intresserad av att besöka den anlagda våtmarken.

Välkomna!

/Stockholmskretsen

Detaljer

Datum:
15 september, 2023
Tid:
09:00 - 16:00
Event Kategori: