skip to Main Content

Forskare vid Linköpings universitet tar fram helt återvinningsbara solceller

Fotograf: Thor Balkhed

I en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature presenterar forskare vid Linköpings universitet en metod för att återvinna alla delar av en solcell upprepade gånger utan miljöfarliga lösningsmedel. Den återvunna solcellen har samma effektivitet som den ursprungliga. Solcellen är tillverkad av materialet perovskit och det huvudsakliga lösningsmedlet är vatten.

Solecelle baserade på kisel har funnits på marknaden i över 30 år och den första generationens kiselsolceller befinner sig nu i slutet av sin livscykel. Det skapar problem då det i dagsläget inte finns någon effektiv teknik för att ta hand om avfallet från kiselsolceller, säger forskarna i ett pressmeddelande.

– Därför hamnar gamla solpaneler på soptippen. Det blir stora berg med elektronikavfall som det inte går att göra något med, säger Xun Xiao, postdok vid Institutionen för fysik, kemi och biologi, IFM, vid Linköpings universitet, i pressmeddelandet.

Feng Gao, professor i optoelektronik vid samma institution, tillägger:

– Vi måste återvinning i åtanke redan när vi utvecklar nya solcellstekniker. Vet vi inte hur vi ska återvinna tekniken innan vi sätter det på marknaden ska vi inte sätta den på marknaden alls.

Läs mer i pressmeddelandet från Linköpings universitet

Länk till artikeln i Nature.