skip to Main Content

Hon blir ny ordförande för Svenska Nationalkommittén för kemi

Linda Zellner
Linda Zellner.
Foto: Perstorp

Linda Zellner har utsetts till ny ordförande i Svenska Nationalkommittén för kemi, en avdelning inom Kungliga Vetenskapsakademien, KVA. Hon arbetar på kemiföretaget Perstorp som innovationschef för att driva utvecklingen inom utvalda strategiska marknader på företaget. Genom den rollen leder hon ett team som tar fram nya lösningar för att tillgodose våra kunders behov eller lösa problem.

Från veterinärdrömmar till kemistudier

Linda Zellner kommer ursprungligen från Ystad och visste tidigt att hon ville bli veterinär men efter att hon genom en familjevän fick vara med och följa arbetet på en djurklinik i en veckas tid förstod hon att det inte var ett jobb som passade henne.

– Jag insåg snabbt att jag var för känslig. Det ledde till att jag fick tänka om och ett tag funderade jag på att jobba med utveckling av läkemedel.

Genom ett program med målet att få tjejer att studera teknik åkte hon med gymnasiet till Lunds universitet. Där fick hon besöka flera institutioner och se hur det var att studera där men också få en inblick i hur de olika ingenjörsprogrammen var utformade.

– När jag kom till kemicentrum insåg jag att det var det här jag ville göra. Efter att jag hade landat i att det var kemitekniker jag ville bli har jag aldrig tvekat över mitt val. Då kunde jag göra allt från att utveckla läkemedel till att utforma nya material beroende på inriktning.

Efter utbildningen i kemiteknik vid Lunds tekniska högskola, LTH, fick Linda Zellner jobb på Electrolux, vilket medförde en flytt till Göteborg och senare till Stockholm. Där arbetade hon med att utvärdera de material som användes företagets produkter – som vattenkaraffer, dammsugare och filter – och komma med förslag på hur de kunde förbättras eller vidareutvecklas.

Hon arbetade på Electrolux i ungefär tio års tid med alla led i materialoptimeringen i olika roller – med produktionsplanering, labbverksamhet och som produktchef. Under tiden växte längtan efter att få utveckla nya material från grunden fram.

– Jag längtade tillbaka till kemin och insåg att jag gärna ville jobba med utformningen av nya material och inte bara välja utifrån de material som redan fanns. Därför sökte jag en tjänst som projektledare för bioplast på Perstorp.

Flyttlasset gick således tillbaka till Skåne och idag bor Linda Zellner i Viken utanför Helsingborg med sin man och sin fyraåriga dotter.

I sin första roll på Perstorp var hon projektledare och  utvecklade nya molekyler och formuleringar inom framförallt plast och idag är hon alltså innovationschef för utvecklingen inom företagets strategiska marknader.

– Nu har jag ett större ansvar för våra projekt och vår strategi. Det är jätteroligt att jobba med andra personer som också brinner för kemi, att jobba utåtriktat och lösa kundernas problem och dessutom vara med och påverka vilka framtidens material blir. Jag gillar den stora variationen!

“intresset väcks när man får uppleva kemi”

Linda Zellner har valts ut till ny ordförande för Svenska Nationalkommittén för kemi, en roll som hon tar över efter Peter Somfai. Formellt sett tillträder hon den 1 juli men redan nu har överlämningen påbörjats.

– Det här är en uppvärmningssträcka, säger Linda Zellner, som suttit som ledamot i kommittén i två års tid.

Hon berättar att hon kommer att inleda sin mandatperiod med att diskutera med resten av kommittén om vad som ska göras och vad vi vill göra.

– Min erfarenhet är att det är viktigt att våga fokusera, så att man verkligen levererar. Vi ska börja med att välja ut några fokusområden, samt sätta upp tydliga mål och kontinuerligt följa upp hur det går.

Hon berättar att hon själv har två hjärtfrågor som hon vill jobba med.

– Min tid inom kemiindustrin har fått mig att inse att många är rädda för kemikalier. Jag vill driva på arbetet med att skapa en bättre medvetenhet kring kemikalier och vilka möjligheter de för med sig. Jag vill dessutom jobba för att förutsättningarna för att studera kemi i grundskolan ska vara desamma i hela landet. Min åsikt är att intresset väcks när man får ”uppleva kemi”, se reaktioner och utföra experiment, vilket nu inte är en möjlighet för alla elever.

Hjälper studenter att hitta rätt

Vid sidan om arbetet har Linda Zellner i flera år varit mentor för elever på en gymnasieskola i Helsingborg.

– Genom mentorprogrammet blir man matchad med en student med liknande personlighet och intressen. Vi brukar tala om hur man väljer rätt utbildning och hur man kan tänka kring sin karriär och alla de val som man ställs inför. Ett tips som jag brukar ge är att börja med att välja bort vad man inte vill göra och sedan titta närmare på de alternativ som finns kvar. Det är bra att pröva på och få insyn i olika yrken och känna in om man tror att de passar. Det är vanligt att man har förutfattade meningar kring olika yrken och genom att testa eller träffa någon i den yrkeskategorin och ställa frågor kan man bekräfta eller förkasta dem snabbt.

Hon berättar också att hon brukar försöka ta udden av allvaret i att välja utbildning.

– I den åldern känns det som världens viktigaste beslut men man kan ju faktiskt byta väg senare om det inte blev bra.

På fritiden tycker Linda Zellner mycket om att laga mat, men huvudintresset är sportdykning.

– Min familj har en dykfirma i Ystad och jag sitter med i sportdykarförbundet på nationell nivå. Jag håller i dykutbildningar och har både producerat och korrekturläst utbildningsmaterial samt varit delaktig i framtagningen av e-learning inom dykning. Det är otroligt givande! För mig är dykning den bästa avkopplingen som finns.